Orića so prijeli v Švici, kjer zdaj čaka na morebitno izročitev Srbiji. Foto: EPA
Orića so prijeli v Švici, kjer zdaj čaka na morebitno izročitev Srbiji. Foto: EPA

Kot je znano, je Orić, ki je bil vojaški poveljnik 28. divizije vojske BiH-a in je vodil obrambo bošnjaške enklave Srebrenice do njenega padca v roke bosanskih Srbov 11. julija 1995, iz Berna sporočil, da od tam ne gre živ v Srbijo. Orića so v Švici prijeli 10. junija na podlagi srbske tiralice zaradi domnevnih vojnih zločinov, zdaj pa je v 14-dnevnem priporu, kjer čaka na odločitev o morebitni izročitvi Srbiji, poročajo srbski mediji.

Kot je v zahtevi Švici navedlo tožilstvo BiH, bi z izročitvijo Orića Srbiji ogrozili primer, ki ga pred pravosodjem BiH vodijo od leta 2006. Gre za primer Naser Orić in drugi, v okviru katerega so nekdanjega poveljnika bošnjaške vojske leta 2008 zaslišali na zahtevo okrožnega tožilstva v Bijeljini, od leta 2009 pa je zanj pristojno tožilstvo in sodišče BiH, navaja srbska tiskovna agencija Beta.

"Glede na to, da gre za posameznika, ki je državljan BiH, ki je dostopen pravosodnim organom in ki se odziva na pozive pravosodnih organov, v navedenem primeru ni zahteve po ukrepu pripora ali drugih ukrepih prepovedi," je zapisalo tožilstvo BiH.

Dodalo je, da je v okviru protokola o sodelovanju pripravljeno sodelovati s tožilstvom za vojne zločine v Srbiji, a z namenom, da se ta primer procesira pred pravosodjem BiH.

Srbija lani s tiralico nad Orića
Beograd je februarja 2014 razpisal mednarodno tiralico za vojaškima poveljnikoma obrambe Srebrenice Orićem in Hakijem Meholjićem zaradi suma, da sta v vasi Zalazje v Donjih Potočarih 12. julija leta 1992 izvedla vojne zločine nad srbskimi civilisti. Orića in še štiri ljudi srbske oblasti sumijo, da so ob tem ubili devet civilistov srbske narodnosti.

Orića so na sojenju na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije leta 2008 sicer oprostili obtožb za zločine, ki so jih zagrešile bosanske sile nad Srbi v okolici Srebrenice med letoma 1992 in 1993.

Predsednik srbske vlade Aleksander Vučić je nedavno znova poudaril, da Srbija ne sme odnehati od zahteve po izročitvi Orića.