Na Kosovu okoli 90 odstotkov prebivalstva predstavljajo kosovski Albanci. Foto: Reuters
Na Kosovu okoli 90 odstotkov prebivalstva predstavljajo kosovski Albanci. Foto: Reuters
Martti Ahtisaari
Poslovil se je, preden je opravil nalogo. Foto: EPA

Veton Elshani, predstavnik policije v tem narodnostno mešanem mestu na skrajnem jugu Kosova, je dejal, da je eksplozija odjeknila v torek ob 22.30 in da žrtev ni bilo. Poslovalnica te banke je bila tarča nastavljene bombe že 2004.

V Dragašu živi veliko muslimanskega prebivalstva, za katerega kosovski Albanci menijo, da podpirajo srbsko manjšino in Beograd.

Čas se izteka
Martti Ahtisaari, nekdanji ZN-ov odposlanec za Kosovo, meni, da bi se lahko status Kosova razjasnil do marca letos. "Upam in verjamem, da se bo končna rešitev za to pokrajino ponudila v črvi četrtini leta. Kakšna bo, pa je drugo vprašanje," je dejal Finec.

Na sprejemu finskega obrambnega ministrstva je še pojasnil, da je zdaj reševanje vprašanja Kosova zastalo, saj se o njem ne more uskladiti niti Varnostni svet ZN-a. "Kar pa niti ni presenetljivo," je dodal. Ta 15-članski organ je namreč razdeljen na zahodne in muslimanske države, ki podpirajo neodvisnost Kosova, ter stalno članico Rusijo, ki je tradicionalna zaveznica Srbije.

Napoved razglasitve neodvisnosti
Kosovski Albanci so v začetku leta 2008 napovedali razglasitev neodvisnosti, Srbija pa je že sporočila, da bo vsako takšno potezo ignorirala.

A. P.