Srbske varnostne sile so v polni pripravljenosti. Foto: EPA
Srbske varnostne sile so v polni pripravljenosti. Foto: EPA

"Še posebej indikativno je, da se grožnje nanašajo tudi na srbskega predsednika Borisa Tadića, ki ga imajo pripadniki kriminalnih združb za glavnega nosilca borbe proti organiziranega kriminala," je povedal državni sekretar pravosodnega ministrstva Slobodan Homen.
Homen trdi, da so se srbske obveščevalne službe dokopale do podatkov, da je obstajalo več načrtov za likvidacijo nekaterih državnikov. Tem naj bi prisluškovali, snemali hiše, v katerih živijo, ter sledili njihovim najbližjim sodelavcem in tesnim prijateljem, da bi ugotovili njihov ustaljeni dnevni razpored in načrt gibanja. V posameznih lokalnih časnikih naj bi bila celo objavljena besedila s šifriranimi sporočili, v katerih je razbrati grožnje.
Novo blindirano vozilo za Tadića
Homen je dodal, da je načrt predvideval, da nekaj plačanih morilcev črnogorskega rodu s prebivališčem v Beogradu, v usklajeni in dobro usklajeni akciji ubijejo tiste, označene kot največja ovira in grožnja obstanku narkomanske mreže na območju.
Srbske varnostne službe so se zaradi vsega tega odločile predsedniku Tadiću dati na uporabo njihov novi oklepni avtomobil, saj dozdajšnji, star 11 let, ne ustreza več predpisanim varnostnim standardom. Vprašanje varnosti vozila in letala, ki ju uporablja predsednik, je dobilo še dodatni pomen po sobotni nesreči poljskega predsednika.
Lani vrsta odmevnih akcij
Homen je sicer spomnil, da so preteklo leto imeli kar nekaj pomembnih akcij v boju proti organiziranemu kriminalu, kakršno je bilo, denimo, razbitje mreže preprodajalcev z mamili v akciji "Morava" in aretacija enega izmed vodij beograjskega podzemlja, Sretana Jocića, imenovanega Joca Amsterdam.
Najodmevnejša akcija leta 2009 pa je bila t. i. Balkanski ratnik (Balkanski borec), v kateri so zaplenili več kot dve toni kokaina in razbili eno od največjih mednarodnih kriminalnih združb, ki je oskrbovala evropsko tržišče.