V Srbiji se nezadovoljni prebivalci vsak mesec zberejo na ulicah. Foto: EPA
V Srbiji se nezadovoljni prebivalci vsak mesec zberejo na ulicah. Foto: EPA
Protesti v Beogradu

Protestniki so po glavnih beograjskih ulicah korakali do vladne palače, kjer so predstavnikom vlade predali pismo z zahtevami. Član zdravstvenega sindikata Živorad Brkić je dejal, da ne bodo dopustili poniževanja delavcev in da želijo takojšnja pogajanja z vlado. "Dovolj nam je ponavljanja, da denarja ni," je dodal.

Po navedbah tiskovne predstavnice šolskega sindikata Ivane Bošnjak je bil glavni cilj protesta prisiliti vlado v pogovore o izboljšanju šolskega sistema kot tudi v razpravo o nedavni odločitvi ministra za šolstvo, da zmanjša plače tistim, ki stavkajo.

Čeprav se protesti po državi pojavljajo od januarja, premier Mirko Cvetković še naprej trdi, da mu ni jasno, zakaj ljudje stavkajo. "Ne razumem jih, saj je vlada vse njihove zahteve izpolnila."

Strukturne reforme čakajo
Povprečna februarska neto plača v Srbiji je znašala približno 350 evrov, kar je realno za tri odstotne točke več kot januarja, je ob tem sporočil srbski statistični urad.

Srbijo je svetovna ekonomska kriza močno prizadela, poleg tega pa še ni izvedla strukturnih reform. Država je bila z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) dogovorjena za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja s 4,8 odstotka bruto domačega proizvoda v letu 2010 na 4,1 odstotka v letu 2011. Srbija je bila tako prisiljena zmanjšati javno porabo in zamrzniti plače javnih uslužbencev v obdobju od maja 2009 do januarja 2011.

Protesti v Beogradu