Ali Ivica Dačić samo preverja javno mnenje, saj si predsednik Boris Tadić ne želi javne razprave o temi, s katero bi posredno priznali izgubo večine Kosova. Foto: EPA
Ali Ivica Dačić samo preverja javno mnenje, saj si predsednik Boris Tadić ne želi javne razprave o temi, s katero bi posredno priznali izgubo večine Kosova. Foto: EPA

Po Dačićevem mnenju je zamisel o novi razmejitvi realna, če jo bodo podprli. V nasprotnem primeru pa: " ... bo realno to, da ne bomo dobili ničesar, v najboljšem primeru pa, da bi štiri občine na severu dobile neke vrste avtonomijo v okviru Kosova." Notranji minister je poudaril, da je Srbija pred izbiro: "Razdelitev je nujna, da bi uresničili srbske nacionalne interese na Kosovu. V nasprotnem primeru Srbija tvega, da bo izgubila vse."

Dačić je sicer zatrdil, da se o svoji zamisli s predsednikom Srbije Borisom Tadićem in drugimi v vladajoči koaliciji ni pogovarjal. "Vsi so bili proti, da bi o tej zadevi govoril v javnosti," je pojasnil.

EU sprejemljiva kot posrednica
Na vprašanje, ali nova razmejitev pomeni tudi srbsko priznanje južnega dela Kosova, pa je odgovoril, da svoje zamisli še ni dodelal do te stopnje. Prepričan pa je, da je mogoče vprašanje mejnih prehodov na severu Kosova, kjer so Srbi postavili barikade, potem ko je kosovska vlada tja napotila svoje policiste, rešiti, če bo za to pripravljena kosovska stran.

"Če pripravljenosti ni, pa je tu Evropska unija kot posrednica, da zadovolji interese obeh strani," je dodal srbski notranji minister. Sam meni, da je kosovski premier Hashim Thaci od vsega začetka želel nasilno odstraniti barikade, da bi se Srbi spopadli s Kforjem in Eulexom.

Srbske barikade še stojijo
Kfor
zahteva umik barikad s cest proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na kosovsko-srbski meji, da bi lahko zagotovili oskrbo vojakov s hrano in potrebščinami ter da bi prebivalcem in pripadnikom Kforja in misije EU Eulex na območju zagotovili nemoteno gibanje.

Kosovski Srbi z barikadami že več tednov zapirajo ceste, ki vodijo do mejnih prehodov, in vztrajno zavračajo njihovo odstranitev. S tem protestirajo proti navzočnosti kosovskih carinikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, čeprav dejansko delo na obeh prehodih opravljajo pripadniki Eulexa.