Razmere na severu Kosova ostajajo napete. Foto: EPA
Razmere na severu Kosova ostajajo napete. Foto: EPA

Srbski mediji so poročali, da je Veselinović konec septembra skupaj s skupino dvajsetih oboroženih mož vodil lokalne Srbe v spopadu z mirovnimi silami Kfor na mejnem prehodu Jarinje.

Časopis Blic se sklicuje na ugotovitve srbskih obveščevalnih služb, ki so pred tednom dni o vpletenosti Veselinovića v spopade na mejnem prehodu Jarinje obvestile parlamentarni odbor srbskega parlamenta za varnost. Informacije so bile označene kot državna skrivnost, a jih je v začetku tedna razkril nekdanji srbski zunanji minister Vuk Drašković.

Po ugotovitvah obveščevalnih služb je Veselinovićeva skupina v noči pred izbruhom spopadov 27. septembra postavila barikade ob vojaški bazi Kforja, ta pa je to razumel kot provokacijo in v zgodnjih jutranjih urah postavil bodečo žico in začel rušiti barikado.

Kake tri ure kasneje je skupina okoli dvajsetih Srbov na čelu z Veselinovićem napadla sile Kfor, ki so odgovorile s solzivcem in gumijastimi naboji.

Skrivanje pred javnostjo
Iz obveščevalnih podatkov izhaja, da so bili Srbi tisti, ki so začeli spopad s Kforjem na Jarinju, vendar se to skriva pred javnostjo. Kot je še povedal bivši minister Drašković, je Kfor v vojaški bazi posnel celotno dogajanje in posnetke posredoval srbskim oblastem.

Srbska pravosodna ministrica Snežana Malović je zatrdila, da za nikogar, ki je storil kaznivo dejanje, ne velja zaščita, pa tudi ne za Veselinovića. Ob tem je napovedala: če bodo srbski pravosodni organi našli dovolj dokazov, da je Veselinović zagrešil kaznivo dejanje, bodo proti njemu sprožili kazenski postopek.