Vučić in Rama skušata z medsebojnimi obiski otopliti odnose med državama. Foto: EPA
Vučić in Rama skušata z medsebojnimi obiski otopliti odnose med državama. Foto: EPA
Aleksandar Vučić in Edi Rama
Vučić bo v Albaniji na dvodnevnem obisku. Foto: EPA

Aleksandar Vučić je Albanijo obiskal šest mesecev po obisku Edija Rame v Beogradu in tudi tokrat je bilo v ospredju pogovorov vprašanje Kosova. Po besedah srbskega premierja morata Srbija in Albanija kljub različnim stališčem glede Kosova najti skupen jezik.

Na skupni novinarski konferenci je Vučić dejal, da Srbija obravnava Kosovo in ga bo še naprej obravnavala kot svoj sestavni del, a vseeno Beograd in Tirana ne bi smela zaostrovati odnosov, temveč prepoznati te razlike in najti skupen jezik.

Rama je dejal, da Albanija priznava dialog med Beogradom in Prištino, ker je bil s tem izkazan pogum za napredek v odnosih med stranema in še posebej pri uresničenju dogovorjenih sporazumov. Nadaljevanje tega dialoga je po mnenju Rame življenjskega pomena za celotno regijo.

"Naprej v iskanju sožitja"
Ko gre za odnose med Beogradom in Tirano, je Rama spomnil na pogum, ki sta ga po drugi svetovni vojni ne glede na prelito kri pokazali Nemčija in Francija: "To nas hrabri, da gremo tudi mi naprej v iskanju sožitja, ne glede na verske in druge razlike."

Čeprav je med Srbijo in Albanijo gora težav, to po besedah Rame ne pomeni, da se ne bodo potrudili teh razlik ublažiti. Odnose je treba odmrzniti, je poudaril. Od današnjega sestanka pričakuje več kot od svojega obiska v Beogradu pred šestimi meseci, ko sta državi podpisali več sporazumov, med drugim o priznavanju diplom.

"To, da imamo različna stališča glede nekaterih vprašanj, ne pomeni, da se ne zavedamo dejstva, da igrata obe državi pomembno vlogo pri ohranjanju miru v regiji," je še poudaril in izrazil željo po regiji brez meja.

Ta bo prispevala k odstranjevanju ovir v trgovini, kulturi in znanosti, je dodal Rama in izrazil željo po skupnih infrastrukturnih projektih. Prav tako Rama upa na napredek na skupni poti v Evropsko unijo. Da morata Srbija in Albanija v svoje roke vzeti usodo Zahodnega Balkana, je prepričan tudi Vučić.

"Z veliko Albanijo se ne gre šaliti"
Rama je še izrazil upanje, da bo na Vučića naredil dober vtis, tako da bo srbski premier ob vrnitvi v domovino rojakom lahko povedal, da se lahko brez težav odločijo za obisk Albanije, še posebej poleti. Izrazil pa je tudi željo, da Srbija stori več za Albance na območju Preševa. "Želijo si, da bi z njimi ravnali kot s Srbi na severu Kosova," je dejal.

Premierja Srbije in Albanije se sicer nista strinjala glede incidenta na nogometni tekmi med Srbijo in Albanijo v Beogradu, ko se je nad igriščem pojavilo manjše plovilo z zastavo tako imenovane velike Albanije. Rama je dogodek, ki se je zgodil oktobra lani, označil za šalo, Vučić pa je poudaril, da se z zastavo velike Albanije ne gre šaliti in da je bila to provokacija, ki je slabo vplivala na odnose med državama.

Rama je medtem danes spregovoril še o nedavnih dogodkih v Kumanovu v Makedoniji in dejal, da Albanija spremlja razvoj dogajanja, še posebej, ko gre za Albance v Makedoniji. Dogodki v Kumanovu so spomnili na krhkost miru v regiji in na celotnem Balkanu, je še povedal, hkrati pa izpostavil, da je za Albanijo ogrožanje ozemeljske celovitosti katere koli države nesprejemljivo.

O prometnih povezavah
V ospredju pogovorov Rame in Vučića so gospodarska vprašanja, zato je v Tirani tudi podpredsednica srbske vlade in ministrica za promet in infrastrukturo Zorana Mihajlović.

Pogovarjali naj bi se predvsem o investicijskih projektih, kot sta gradnja avtoceste, ki bi Niš na jugu Srbije prek Prištine povezala z albansko obalo, in modernizacija železniške proge, ki bi prav tako potekala čez ozemlje Kosova in bi povezala Beograd s črnogorskim obalnim mestom Budvo.

Vučić je v Tirani na dvodnevnem obisku. V četrtek bo nagovoril gospodarski forum, ki se ga bodo udeležili voditelji držav iz regije.

Vučić obiskal Albanijo
Vučić obiskal Albanijo