Na severu Kosova ni predstavnikov srbskega notranjega ministrstva, temveč ljudje, ki so nekoč delali za to ministrstvo, nato pa so prešli pod kosovsko policijo, trdi srbski premier Ivica Dačić. Foto: EPA
Na severu Kosova ni predstavnikov srbskega notranjega ministrstva, temveč ljudje, ki so nekoč delali za to ministrstvo, nato pa so prešli pod kosovsko policijo, trdi srbski premier Ivica Dačić. Foto: EPA
Hashim Thaci
Thaci je po pogovorih zatrdil, da je bil dosežen "verbalni dogovor" o popolni razpustitvi vseh varnostnih struktur in o delovanju pravnega sistema na podlagi kosovskih zakonov na celotnem ozemlju Kosova, vključno s severom. Foto: EPA

Ivica Dačić in Hashim Thaci tako danes v Bruslju niti v šestem krogu dialoga pod okriljem Evropske unije še nista uspela doseči dogovora, visoka predstavnica Unije Catherine Ashton pa je po koncu pogovorov sporočila: "Dobro napredujemo. Delo se nadaljuje do 20. marca, ko se bomo znova sestali."

Tudi tokrat je bilo v ospredju vprašanje paralelnih institucij na severu Kosova - srbska stran želi, da se vprašanje institucij reši z oblikovanjem skupnosti srbskih občin, ki bi imele izvršilne in zakonodajne pristojnosti, kosovska stran pa se zavzema, da bi imela ta skupnost le status nekakšne nevladne organizacije.

Thaci: Dogovor o razpustitvi vseh varnostnih struktur
Thaci je po pogovorih zatrdil, da je bil dosežen "verbalni dogovor" o popolni razpustitvi vseh varnostnih struktur in o delovanju pravnega sistema na podlagi kosovskih zakonov na celotnem ozemlju Kosova, vključno s severom. "Zato lahko rečem, da sem od danes bolj optimističen glede popolne normalizacije odnosov med kosovsko državo in Srbijo, s čimer uresničujemo načrt, ki ga usmerja EU in močno podpirajo ZDA," je poudaril kosovski premier in dodal, da bo dogovor o normalizaciji odnosov med kosovsko državo in Srbijo zagotovil zanesljivo evropsko perspektivo Kosovu, Srbiji in celotni regiji.

Dačić: Srbija na Kosovu varnostnih struktur nima
A srbski premier je pozneje dal vedeti, da se z izjavo kosovskega kolega o ustnem dogovoru o razpustitvi srbskih varnostnih struktur na severu Kosova ne strinja, češ da "Srbija na Kosovu nima varnostnih struktur". Na severu Kosova ni predstavnikov srbskega notranjega ministrstva, temveč ljudje, ki so nekoč delali za to ministrstvo, nato pa so prešli pod kosovsko policijo, je pojasnil Dačić in ocenil, da to vprašanje torej sploh ni sporno.

Konstruktivnost in zmeren optimizem
Kosovski premier je sicer ocenil, da je bilo srečanje "konstruktivno" in da je dosežen "napredek v smislu razumevanja, da sever potrebuje pravni sistem, demokratično ureditev in svobodne volitve, na katerih bodo državljani volili svoje legitimne voditelje".

Tudi Dačić je izrazil "zmeren optimizem", da je dogovor še mogoče doseči do objave ključnega poročila Evropske komisije. A obenem je zatrdil, da Srbija, čeprav je zanjo EU pomemben, ne bo žrtvovala svojih nacionalnih interesov in ne bo odstopila od temeljnih načel svojega predloga za pravično rešitev na Kosovu.

Čas za dogovor se izteka
Čas za dogovor med državama se sicer izteka, če želita Srbija in Kosovo junija dočakati odločitev o naslednjem koraku na poti v EU. Za Srbijo je to začetek pristopnih pogajanj, za Kosovo pa začetek pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu, ki odpira vrata na nepovratno pot v EU.

Evropska komisija bo namreč o napredku v dialogu predvidoma poročala sredi aprila. Dogovor bi tako moral biti dosežen do objave tega poročila, ki bo podlaga za odločitev članic v juniju. Poleg tega članice pričakujejo, da strani ne bosta le dosegli dogovora, temveč tudi dokazali, da ga izvajata. To pa pomeni, da dogovor v zadnji minuti ne bo dovolj za pozitivne odločitve.