Na letalu je bilo poleg sedmih članov posadke 111 potnikov: 82 moških, 28 žensk in en otrok. Foto: EPA
Na letalu je bilo poleg sedmih članov posadke 111 potnikov: 82 moških, 28 žensk in en otrok. Foto: EPA
Afriqiyah Airways
Ugrabljeno je bilo letalo letalske družbe Afriqiyah Airways. Foto: Reuters
Srečen konec drame libijskega letala na Malti

Ugrabitelja sta zaprosila za politični azil. Pištoli in granati, ki sta ju imela pri sebi, so se izkazale za replike.

Kot je znano doslej, je bilo letalo na notranjem poletu iz mesta Seba v Tripoli, ko je bilo preusmerjeno proti Malti, potem pa se je znova obrnilo proti zračnemu prostoru v Tripoliju in se potem znova obrnilo proti Malti, je sporočil Farouk Al Wifati, vodja poslovalnice Afriqiyah Airways na letališču Mitiga, kjer bi moralo letalo pristati.

Po približno eni uri na pristajalni stezi letališča v bližini Valette so z ugrabljenega letala začeli prihajati ljudje. Najprej skupina 25 žensk in otrok, pozneje pa še drugi.

Ugrabitelja očitno privrženca Moamerja Gadafija
Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na informacije enega izmed libijskih poslancev, ki je bil na letalu, naj bi bila ugrabitelja sredi 20. let in pripadnika Tebuja, etnične skupine iz regije na jugu Libije, od koder je letalo vzletelo. Ugrabitelja sta po besedah libijskega poslanca na krovu zahtevala ustanovitev progadafijske stranke. S posnetkov malteške nacionalne televizije je bilo razvidno, kako je eden izmed ugrabiteljev na vratih letala v rokah držal staro libijsko zastavo nekdanjega voditelja Libije Moamerja Gadafija.

Malteški medij Times of Malta je poročal, da je ugrabitelj posadki dejal, da je "pro Gadafi" in da je pripravljen izpustiti vseh 111 potnikov, ne pa tudi sedmih članov posadke, če bodo njegove zahteve izpolnjene. Ni sicer jasno, kakšne so te zahteve.

Po padcu Gadafija spopadi za oblast
Dolgoletni libijski voditelj Gadafi je bil ubit leta 2011, potem ko so ga uporniki vrgli z oblasti z vojaško pomočjo zahodnih držav. Vse od takrat vlada v državi kaos.

Srečen konec drame libijskega letala na Malti