Nad Prodija se znova zgrinjajo temni oblaki. Foto: EPA
Nad Prodija se znova zgrinjajo temni oblaki. Foto: EPA
Clemente Mastella
Mastella je že povedal, da si v stranki želijo predčasnih volitev. Foto: EPA
Vladna kriza v Italiji se nadaljuje

Prodi je poslance in senatorje pozval, naj presodijo o 20 mesecih dela njegove vlade in jo podprejo. Kot je poudaril, Italija potrebuje nadaljevanje akcije. Zbranim je pojasnil razmere po odstopu pravosodnega ministra Clementeja Mastella in njegovi napovedi, da se stranka Udeur umika iz koalicije, zaradi katerega je vlada izgubila večino. Obljubil je tudi zmanjšanje davkov in zvišanje plač.

Po izgubi večine so se razširile novice, da naj bi premier odstopil, toda sam je dejal, da za zdaj odstopa ne bo ponudil. Zdaj že nekdanji pravosodni minister Clemente Mastella je odstopil po izbruhu korupcijskega škandala, v katerega naj bi bila vpletena skupaj z ženo. Njegova katoliško usmerjena stranka Udeur je pozvala k predčasnim volitvam, ob morebitnemu glasovanju o zaupnici pa napovedala, da bo glasovala proti. Tudi vodja desnice in nekdanji premier Silvio Berlusconi je pozval k predčasnim volitvam.

Analitiki napovedujejo, da naj bi Prodijev nastop v parlamentu le preložil neizogibno vladno krizo. Opozicija zahteva odstop. "Ali nima premier dolžnosti, da gre takoj v predsedniško palačo in ponudi svoj odstop?" je bil do Prodija neizprosen tiskovni predstavnik premierjevega nasprotnika Silvia Berlusconija.

"Ta večina ne obstaja več, ta sredinska levica je končana," je dejal Mastella ob razglasitvi, da se njegova stranka umika iz koalicije. "Smo za volitve." Po izbruhu afere pretekli teden je Mastella napovedal, da bo njegova stranka podprla vlado, a le po nekaj dneh je svoje stališče spremenil.

Več scenarijev
Najboljši scenarij za Prodija je ta, da na svojo stran pridobi dva ali tri dosmrtne senatorje in si zagotovi večino v zgornjem domu, kot je to storil tudi že v preteklosti. Druga dva najverjetnejša scenarija sta zanj manj ugodna: da bo Prodi odstopil in bodo izvedli predčasne volitve ali da bo oblikovana začasna vlada.

Prodi se vse od svojega prihoda na oblast maja 2006, po najbolj tesnih volitvah v zgodovini, bojuje z nestabilnostjo vlade. Po nenehnih prepirih znotraj široke koalicije, ki jo sestavljajo tako komunisti kot katoliško usmerjene stranke, je lani za kratek čas odstopil, a se vrnil na čelo vlade, kajti nikomur ni uspelo zbrati širše podpore.

K. T.

Vladna kriza v Italiji se nadaljuje