Vlada je razglasila konec vojne, a kalvarije beguncev še zdaleč ni konec. Foto: EPA
Vlada je razglasila konec vojne, a kalvarije beguncev še zdaleč ni konec. Foto: EPA
Begunci
Število beguncev raste iz dneva v dan. Foto: EPA

Med obiskom v Jordaniji je Mahinda Radžapakse dejal, da se bo vrnil v domovino, ki je popolnoma osvobojena "barbarskih dejanj" uporniške skupine. Kljub razglasitvi zmage se spopadi še zmeraj nadaljujejo na majhnem območju na severovzhodu otoka, kjer naj bi se zadrževalo vodstvo upornikov.

Razglasitev vojaške zmage je sledila po tem, ko je vojska sporočila, da je zavzela še zadnje obalno območje na severovzhodu države, ki so ga nadzirali uporniški Tamilski tigri. Vojaki naj bi obkolili upornike v majhni enklavi, kjer je bilo ujetih tudi na tisoče civilistov.

Uporniki odrezani od morja
Kot poroča BBC, so uporniki zdaj prvič v zgodovini odrezani od dostopa do morja, vojaki pa nadaljujejo prodor še na zadnja območja pod nadzorom upornikov. V 26-letni vojni, v kateri so se uporniki bojevali za svojo državo, je umrlo več kot 70.000 ljudi.

Samo v petek je z območja spopadov pobegnilo več kot 10.000 civilistov, medtem ko jih je več desettisoč še vedno v primežu vojske in Tamilskih tigrov. Varnostni svet ZN-a je izrazil globoko zaskrbljenost nad vse večjo humanitarno krizo v regiji.

Šrilanška vojska že od začetka ofenzive kategorično zavrača pozive k ustavitvi ognja, saj meni, da bi s tem upornikom dali čas, da se organizirajo in okrepijo upor.

V Colombo se odpravlja tudi vodja kabineta generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna Vijay Nambiar, ki bo skušal v drugo pritisniti na obe vpleteni strani, naj odložita orožje in končata vojno. V zadnjih mesecih je območje na severovzhodu državo zapustilo že več sto tisoč ljudi, v zadnjih tednih pa se je število beguncev drastično povečalo.

Spopadi med oblastmi in uporniki trajajo že od 70. let prejšnjega stoletja, od leta 1983 pa uradno poteka državljanska vojna: uporniki zahtevajo neodvisno državo na severovzhodu države. Od leta 1983, ko so se začeli spopadi, je umrlo že okoli 70.000 ljudi. Tamilske tigre je za teroristično organizacijo razglasilo 32 držav, med njimi tudi ZDA in države EU-ja.

K. T.