V Londonu se pripadniki tamilske skupnosti še vedno udeležujejo protestov zoper molk mednarodne skupnosti. Foto: EPA
V Londonu se pripadniki tamilske skupnosti še vedno udeležujejo protestov zoper molk mednarodne skupnosti. Foto: EPA

Napad so potrdili tudi Tamilski tigri, ki so dejali, da je bila bolnišnica v Mullivaikalu napadena v zgodnjih jutranjih urah. Tiskovni predstavnik vlade je zanikal incident in zatrdil, da vojska v omenjenem vojnem območju ne uporablja težkega orožja. Kaj se je resnično zgodilo, je zaenkrat težko potrditi, saj novinarji nimajo vstopa na območje.

Kot poroča AP, ki se sklicuje na zdravstvenega delavca v napadeni bolnišnici, je to zadela ena sama granata, ki pa je bil pogubna za številne. Pričakujejo, da se bo število žrtev še povečalo. Medtem je vladna stran za smrt državljanov obtožila uporniške Tamilske tigre, ki da uporabljajo civiliste kot živi ščit.

Samo v spopadih konec tedna naj bi bilo ubitih več kot 400 in ranjenih več kot 1.000 ljudi. Veliko ranjencev so odpeljali ravno v bolnišnico v Mullivaikalu. Mednarodni odbor Rdečega križa ima blizu območja, ki ga nadzirajo uporniki, ladjo, ki naj bi dostavila nujno potrebno pomoč in potem odpeljala ranjence, a trenutne razmere ne omogočajo izvajanja humanitarnih operacij. Zadnja evakuacija je potekala v soboto.

Na območju treh kvadratnih kilometrov je po oceni Združenih narodov še vedno ujetih okoli 50.000 civilistov. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je v ponedeljek izrazil obžalovanje zaradi smrti in pozval k takojšnji ustavitvi ognja. Tamilski tigri si že več kot četrt stoletja prizadevajo za neodvisno državo tamilske manjšine, v vojni pa je umrlo že več kot 70.000 ljudi.

K. T.