Civilisti množično bežijo z vojnega območja na severu Šrilanke. Foto: EPA
Civilisti množično bežijo z vojnega območja na severu Šrilanke. Foto: EPA

V obstreljevanju okoli pet kilometrov velikega ozemlja, ki je pod nadzorom tamilskih tigrov, je v zadnjih dveh dneh umrlo tudi več kot 100 otrok. ZN je že marca opozarjal, da bi okoli 50.000 civilistov, kolikor naj bi jih bilo ujetih na ozemlju pod nadzorom upornikov, utegnilo postati žrtve tamilskih tigrov, ki so prisegli, da se ne bodo predali, čeprav so v številčni manjšini, ali vlade, ki je tik pred zmago v 25-letni državljanski vojni.

Uporniki za pokol krivijo vlado, ta pa je obtožila tamilske tigre, da so začeli streljati na ljudi, ki so jih zadnje mesece zadrževali kot talce, da bi tako izsilili mednarodne zahteve po premirju in se izognili porazu.

Vlada se je ostro odzvala na trditve Gordona Weissa, predstavnika ZN-a v Šrilanki, ki je potrdil številne žrtve med civilisti. "Ni vloga uradnikov ZN-a, da v javnosti dajejo izjave, ki spravljajo v zadrego državo gostiteljico," je bil jezen šrilanški zunanji minister Palitha Kohona.

Zdravnik, ki deluje na vojnem območju, je sporočil, da so v zadnjih dneh v začasno bolnišnico pripeljali najmanj 433 trupel, 1.347 ljudi pa je bilo ranjenih. Trditve tako vlade kot upornikov je nemogoče neodvisno preveriti, saj na vojno območje že nekaj časa ne dovolijo tujim medijem.

T. V.