Nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier in njegov francoski kolega Jean-Marc Ayrault v Slavjansku, kjer so ju inšpektorji Ovseja seznanili s kršitvami prekinitve ognja in jima pokazali delce eksplozivnih sredstev, ki so jih našli na območju. V ozadju most, ki so ga leta 2014 porušili uporniki. Foto: Reuters
Nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier in njegov francoski kolega Jean-Marc Ayrault v Slavjansku, kjer so ju inšpektorji Ovseja seznanili s kršitvami prekinitve ognja in jima pokazali delce eksplozivnih sredstev, ki so jih našli na območju. V ozadju most, ki so ga leta 2014 porušili uporniki. Foto: Reuters
Ukrajina
Na vzhodu Ukrajine velja premirje od februarja lani, a orožje ni nikoli povsem utihnilo. Na fotografiji proruski uporniki iz bataljona Pjatnaška pri urjenju v bližini Donjecka. Foto: Reuters
Steinmeier in Ayrault na obisku v Ukrajini

To je njun prvi obisk na tem področju, odkar so med obema stranema aprila 2014 izbruhnili spopadi. Zunanja ministra sta v Kramatorsku, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil, ukrajinsko vodstvo pozvala k vestnejšemu uresničevanju mirovnega sporazuma iz Minska, sklenjenega februarja lani.

Najtrši oreh: Vprašanje avtonomije Donecka in Luganska
Gre predvsem za vprašanje večje avtonomije uporniških regij Donecka in Luganska znotraj Ukrajine. Kot poroča dopisnica Televizije Slovenija iz Moskve Vlasta Jeseničnik, ukrajinski parlament vprašanja statusa in lokalnih volitev v separatističnih regijah še ni rešil. Odprto ostaja tudi vprašanje pomilostitve proruskih separatistov, nadzor nad delom rusko-ukrajinske meje, ki ga nadzirajo uporniki, in umik orožja.

Neodločen položaj ne izboljša varnosti
"Resnica je, da letos pri uresničevanju sporazuma iz Minska napredujemo s polžjo hitrostjo. Naučiti se moramo, da neodločen položaj in mrtvilo ne izboljšata varnosti,"
je bil kritičen Steinmeier.

Ukrajinci se z avtonomijo uporniških regij ne strinjajo. Zato je oba ministra pred pisarno posebne opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pričakalo okoli 40 protestnikov, ki nasprotujejo delni avtonomiji vzhodnih regij Doneck in Lugansk pod nadzorom upornikov.

V sredo po trije mrtvi na obeh straneh
Obisk Steinmeierja in Ayraulta se je zgodil dan po enem najbolj krvavih dni v zadnjih tednih, ko so ukrajinska vojska in separatisti v spopadih izgubili vsak po tri borce.

Nemčija in Francija sta odigrali pomembno vlogo pri sklenitvi mirovnega sporazuma iz Minska, ki naj bi končal krvavo nasilje in do konca lanskega leta uredil status vzhodnih regij pod nadzorom upornikov. Kljub sporazumu se je krvavo nasilje nadaljevalo, v spopadih pa je do zdaj umrlo skoraj 9.600 ljudi.

Zadnje premirje sklenjeno 1. septembra
Kijev je zadnjo prekinitev ognja s proruskimi separatisti na vzhodu države sklenil 1. septembra, a so se spopadi kljub temu nadaljevali. Steinmeier je nato v sredo po srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom sporočil, da se Ukrajina strinja z novo prekinitvijo ognja. Če bodo ukrajinska vojska in proruski uporniki prekinitev spoštovali več kot teden dni, obstaja možnost dolgoročne umiritve razmer, je ocenil Steinmeier.

Podaljšanje sankcij proti posameznikom in ustanovam
Prav na dan obiska pa je EU zaradi konflikta v Ukrajini še za nadaljnjih šest mesecev podaljšala sankcije proti 146 ruskim posameznikom in 37 ustanovam. Med sankcioniranimi posamezniki so tudi tesni sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina, kot so namestnik predsednik vlade Dmitrij Rogozin, Putinov svetovalec Sergej Glazjev in milijarder Arkadij Rotenberg, sicer Putinov nekdanji judo partner in eden njegovih najtesnejših sodelavcev.

Gospodarske sankcije veljajo do januarja 2017
EU je Rusijo prizadela tudi z gospodarskimi sankcijami, ki jih je julija prav tako podaljšala za pol leta do januarja 2017. Te sankcije so vplivale na ruski uvoz ter dostop ruskih bank do evropskih kapitalskih trgov. Morebitni umik gospodarskih sankcij je povezan z dosledno implementacijo mirovnega dogovora za vzhodno Evropo.

Steinmeier in Ayrault na obisku v Ukrajini