Porošenko je nagovoril poslance ob začetku jesenskega parlamenta. Foto: Reuters
Porošenko je nagovoril poslance ob začetku jesenskega parlamenta. Foto: Reuters
Kijev
Ukrajincem pada življenjska raven. Foto: Reuters

V govoru poslancem je Porošenko dejal, da je notranja moč Evrope na preizkušnji zaradi zunanjih dejavnikov, kot so migracije in teroristični napadi, zato sam predvideva, da bi lahko volitve v nekaterih evropskih državah prihodnje leto prinesle oblast silam, ki so naklonjene kompromisom z Rusijo.

"Ukrajina bo potrebovala močno mednarodno podporo v boju proti ruski agresiji. A zagotovitev take podpore postaja vse težja naloga za naše diplomate," je dejal ukrajinski predsednik.

Njegove izjave poudarjajo zaskrbljenost Kijeva pri podpori v spopadih z Rusijo zaradi priključitve Krimskega polotoka leta 2014 in vmešavanja v spopade med proruskimi uporniki ter ukrajinsko vojsko na vzhodu države. Na upad podpore Kijevu zaradi porasta populizma v Evropi in britanske odločitve za izstop iz Evropske unije so predtem že opozarjali nekateri ukrajinski poslanci.

Evropa se deli
Unija je vse bolj razdeljena glede sankcij proti Rusiji, ki povzročajo gospodarsko škodo na obeh straneh, zato se krepijo pozivi k ponovnemu razmisleku o smiselnosti sankcij. "Evropa še vedno govori v en glas, a so države, kjer se ruski naglas že preveč sliši," je dejal Porošenko.

Ukrajina je po Porošenkovih besedah zaradi zaostrenega odnosa z Rusijo in izgube ruskega trga doživela gospodarski šok, ki je prinesel za najmanj 15 milijard dolarjev škode, poleg tega pa je bilo izgubljenih na deset tisoče delovnih mest, kar je vplivalo na drastično poslabšanje življenjske ravni.

Enotnost vprašanje življenja in smrti
Napetosti med Ukrajino in Rusijo so se še okrepile avgusta, potem ko je Moskva obtožila Kijev načrtovanja napadov na Krimskem polotoku. Porošenko še vedno ne izključuje možnosti ruske invazije na ukrajinsko ozemlje.

V teh časih sta po Porošenkovem mnenju pomembni narodna enotnost in politična konsolidacija v družbi. "V času, ko še vedno traja ruska agresija proti Ukrajini, ko je vojaška grožnja z Vzhoda največji strateški izziv, je vprašanje narodne enotnosti in politične konsolidacije za našo državo vprašanje življenja in smrti," je bil jasen.

Porošenko je opozoril, da ne bo spremembe ustave glede decentralizacije in posebnega statusa za separatistični regiji Doneck in Lugansk, dokler ne bodo izpolnjena določila sporazuma iz Minska, ki zahteva ustavitev oboroženih spopadov na vzhodu Ukrajine.