V tovrstnih nesrečah je po navadi veliko žrtev, ker so vlaki prenapolnjeni. Foto: EPA
V tovrstnih nesrečah je po navadi veliko žrtev, ker so vlaki prenapolnjeni. Foto: EPA
Oblasti so na kraj nesreče poslale reševalce in dva vlaka, da bi pobrala ponesrečence. Foto: EPA

Potniški vlak, ki se je vračal iz Karačija v Lahore, je bil poln ljudi na poti domov z islamskega festivala Eid Al Adha, ko se je iztirilo najmanj 14 od 18 vagonov. Nekateri so padli v vodo. Nesreča se je zgodila okoli pol treh ponoči po tamkajšnjem času okoli 400 kilometrov pred Karačijem. Več ur po nesreči so v razbitinah vlaka še vedno ujeti številni ponesrečenci.

Število žrtev verjetno še večje
Reševalce pri delu ovirajo mraz in tema ter pomanjkanje reševalne opreme, s katero bi poškodovane rešili z vlaka, zato bo število mrtvih in ranjenih verjetno še naraščalo.

Za nesrečo najverjetneje krive slabe tračnice
Okoliški prebivalci pomagajo pri reševanju in odvažajo ponesrečence na rikšah in motornih kolesih. Vzrok nesreče še ni znan. Na železnici so izključili možnost sabotaže in menijo, da je za nesrečo najverjetneje kriva napaka na tračnicah.

Na reševalce čakali več ur
Eden izmed preživelih potnikov je povedal, da se je vlak nenadoma začel nagibati sem ter tja, nato pa so vsi potniki padli na tla. "Na tračnicah smo ležali tri ali štiri ure v temi," je grozljivo izkušnjo opisal Mohamed Ikbal.

Krvava zgodovina nesreč
Pakistan ima dolgo zgodovino nesreč vlakov. Julija 2005 je umrlo okoli 130 ljudi, ko se je poln vlak zaletel v drugega na železniški postaji, tretji vlak pa se je zaletel v razbitine.

T. V.