Razmere na prizadetih območjih otežuje deževje, ki naznanja začetek monsunskega obdobja. Foto: EPA
Razmere na prizadetih območjih otežuje deževje, ki naznanja začetek monsunskega obdobja. Foto: EPA

Po prejšnjih podatkih mjanmarskih oblasti je v divjanju ciklona Nargis v začetku maja umrlo okoli 48.000 ljudi, zdaj pa se je izkazalo, da so se uresničile črne napovedi o večjem številu žrtev. Nekateri tuji strokovnjaki so glede števila žrtev še bolj črnogledi in menijo, da bi se lahko število umrlih povečalo na 200.000.

Vojaške oblasti, ki državo v jugovzhodni Aziji vodijo že skoraj pol stoletja, še vedno povzročajo sive lase mednarodnim človekoljubnim organizacijam, ki zaradi številnih omejitev le s težavo in počasi dostavljajo pomoč najbolj prizadetim območjem na jugu države. Vladajoča hunta je sicer začela sprejemati tujo pomoč, a ne dovoli, da bi jo ogroženim prebivalcem dostavljali tuji humanitarni delavci.

Na prizadetih območjih naj bi bilo ogroženih kar dva in pol milijona ljudi, natančnih ocen razmer pa ni mogoče dobiti, saj tujim novinarjem in humanitarnim delavcem ni dovoljen dostop.

Oblasti so obisk delte reke Iravadi, kjer so razmere najhujše, prepovedale tudi humanitarnemu predstavniku Evropske unije Louisu Michelu, vendar so obljubile, da bodo tuje diplomate kmalu popeljale na ogled prizadetih območij.

G. V.