Nesreča poleta 571 Fuerze Aeree Uruguaye je še zdaj ena najbolj znanih zgodb o letalskih katastrofah, k čemur sta veliko pripomogla knjiga in film Živi. Foto: EPA
Nesreča poleta 571 Fuerze Aeree Uruguaye je še zdaj ena najbolj znanih zgodb o letalskih katastrofah, k čemur sta veliko pripomogla knjiga in film Živi. Foto: EPA
Preživeli Urugvajci na sprejemu pri čilskem predsedniku Sebastianu Pineri, kjer je bil tudi mulovodec Sergio Catalan
Preživeli ragbijisti so se srečali tudi z mulovodcem Sergiom Catalanom, ki je Parradu in Canessi prvi nudil pomoč, dal hrano in pijačo ter ju popeljal do prvega mesta. Foto: EPA
Nando Parrado ob izdaji svoje knjige "Čudež v Andih"
Nando Parrado, eden izmed dvojice rešiteljev, je v nesreči izgubil mamo in sestro, prve tri dni po nesreči pa je bil nezavesten, a je bil na koncu zadosti močan, da je skupaj z Robertom Canesso odšel na pohod proti civilizaciji. Foto: EPA
"Živi" so 40 let kasneje vendarle odigrali tekmo

V zasneženih čilskih gorah so Urugvajci na rešitev čakali 72 dni, da bi preživeli, pa so jedli meso umrlih sopotnikov. Izmed 45 potnikov in 5 članov posadke je kalvarijo v Andih preživelo le 16 ljudi.

Čudež obkrožil svet
Izginuli in pozabljeni so se rešili po zaslugi 10-dnevnega pohoda dvojice, ki se je s skrajnimi močmi prebila do roba civilizacije, od koder sta oblasti opozorila, da so še živi. Nepričakovana rešitev ponesrečencev je pritegnila pozornost sveta, v Južni Ameriki pa je dogodek dobil ime čudež v Andih (El Milagro de los Andes).

Zgodba je opisana v več knjigah, po dogodku pa so posneli tudi vrsto filmov. Od knjig je najbolj znana Živi - zgodba preživelih iz Andov (1974), po kateri je bil leta 1993 tudi posnet najbolj odmeven film Alive (Živi).

Končno odigrali tekmo, na katero so leteli
Med potniki nesrečnega letala je bilo tudi ragbijsko moštvo Stari kristjani iz Montevidea, ki je potovalo na tekmo v Čile. Na cilj niso prispeli, saj je njihovo letalo strmoglavilo v Andih.
V spomin na nesrečo sta moštvo Starih kristjanov in čilsko moštvo, ki naj bi se pomerili pred 40 leti, tekmo odigrali ob obletnici tragedije.

Med igralci so bili tudi člani urugvajske ekipe, ki naj bi sodelovali že na tekmi leta 1972, a jim je nesreča to preprečila. "Ob tem času smo strmoglavili v Andih. Danes smo tu, da zmagamo," je pred tekmo dejal 61-letni Pedro Algorta, ki je preživel 72 dni v zasneženih gorah.

Prizorišče tekme so preletela vojaška letala, na igrišču pa so pristali padalci s čilskimi in urugvajskimi zastavami. Na slovesnosti, ki so se je udeležili tudi nekateri preživeli, so odkrili tudi spominsko ploščo s fotografijami ljudi, ki so v nesreči izgubili življenje.

Več kot dva meseca na 4.200 m
Letalo urugvajske letalske družbe je bilo 13. oktobra 1972 na poti iz Montevidea, Urugvaj, v čilsko prestolnico, ko je zaradi slabega vremena strmoglavilo v zasneženih Andih. Preživeli v razbitem letalu na 4.200 metrih nadmorske višine so imeli na voljo zelo malo hrane in nobenega gretja.
V izjemno težkih razmerah so se hranili z mesom umrlih tovarišev, ki so jih zakopali v sneg. Dva od potnikov, Nando Parrado in Roberto Canessa, sta odšla po pomoč, ki sta jo našla po desetih dneh pešačenja, in tako rešila še druge. Zadnji preživeli so bili iz osrčja Andov rešeni 23. decembra 1972, le dan pred božičnim večerom.

"Najbolj žalosten trenutek v življenju"
"Mislim, da so bili trenutki, ko sem moral jesti meso s trupel, najbolj žalostni v mojem življenju," je povedal danes 56-letni Canessa, ki je bil ob strmoglavljenju še najstnik.
"Potem ko sem umrl, sem se vrnil med žive," pa je poudaril Parrado in dodal, da je po nesreči živel polno življenje, ki ga je užival previdno, a brez strahu.

"Živi" so 40 let kasneje vendarle odigrali tekmo