Generalni sekretar Nata je obljubil več Natovih enot na vzhodu Evrope. Foto: EPA
Generalni sekretar Nata je obljubil več Natovih enot na vzhodu Evrope. Foto: EPA
Nato
Poljska si želi čim več vojaških vaj zveze Nato. Foto: EPA

Stoltenberg je to napovedal med dvodnevnim obiskom Poljske, kamor je prispel v okviru priprav na julijski vrh Nata. "Naj bom jasen: po vrhu v Varšavi bo na Poljskem več Natovih vojakov. S tem bomo poslali jasen znak, da bo napad na Poljsko obravnavan kot napad na celotno zavezništvo," je izpostavil generalni sekretar Nata.

Voditelji držav članic zavezništva bodo na vrhu po poročanju nemške tiskovne agencije DPA razpravljali tudi o napotitvi dodatnih Natovih enot v baltske države. Članice o natančnem številu in lokacijah svojih sil na vzhodu še razpravljajo, je povedal Stoltenberg in dodal, da pa je znano, da bo šlo za večnacionalne sile, ki bodo rotirale. O tem naj bi sredi junija na srečanju v Bruslju razpravljali tudi obrambni ministri članic Nata.

Poljska se veseli prisotnosti zavezniških sil na svojem ozemlju, je dejal poljski predsednik Andrzej Duda. "Želimo zagotoviti, da Poljska ni zgolj članica Nata, ampak da je Nato tudi tu na Poljskem. Želimo, da so tu vojaki zavezniških sil," je bil jasen.

Poljska želi čim več vojaških vaj
Želijo si tudi, da zavezništvo na Poljskem izvede toliko vaj, kolikor je možno. Sredi junija bodo tako gostili vajo Anakonda 2016, na kateri bo po podatkih ameriške vojske sodelovalo 25.000 vojakov. Stoltenberg je ob tem zavrnil namige, da bo vaja še bolj zaostrila odnose z Rusijo.

Stoltenberg se bo v torek v Varšavi sestal še z obrambnim in zunanjim ministrom ter imel govor na univerzi.