Begunci v Nigeriji, ki so pobegnili iz svoje vasi pred nasiljem Boko Harama. Foto: Reuters
Begunci v Nigeriji, ki so pobegnili iz svoje vasi pred nasiljem Boko Harama. Foto: Reuters

Novega vodjo Boko Harama Abuja Musaba Al Barnavija, ki je bil pred tem predstavnik za odnose z javnostmi te skrajne islamske skupine iz Nigerije, so predstavili v najnovejšem izvodu revije IS-ja Al Naba. Kaj se je zgodilo s prejšnjim voditeljem Abubakarjem Šekaujem, ni znano, poroča britanski BBC.

Barnavi, o katerem je izredno malo znanega, je zatrdil, da skupina še vedno ostaja močna in da že rekrutira nove vojake. Sveto vojno v Nigeriji je opisal kot boj muslimanov "proti odpadnikom", pri tem je bil jasen, da se bo skupina še naprej borila proti demokraciji in proti izobraževanju, ki ga vpeljuje Zahod.

V javnosti se je Šekau nazadnje pojavil v zvočnem posnetku avgusta lani, ko je dejal, da je živ. Sporočilo IS-jevega videoposnetka aprila letos je imelo podobno sporočilo. Šeku je prevzel mesto vodje skupine po smrti prejšnjega voditelja Mihamada Jusufa, ki je umrl v priporu v Nigeriji julija 2009. Pod njegovim vodstvom je postala skupina še bolj radikalna, izvedla je še več brutalnih umorov in marca 2015 prisegla IS-ju - takrat se je preimenovala kot IS-jeva Zahodnoafriška provinca.

Pripadniki Boko Harama se v Nigeriji že sedmo leto borijo proti vladi, v spopadih (večinoma na severovzhodu države) je bilo ubitih najmanj 20.000 ljudi. V zadnjih dneh je v spopadih z vladno vojsko izgubila precejšen del ozemlja, ki ga je nadzorovala še pred 18 meseci.

Skupina Boko Haram je nastala leta 2002, njen glavni cilj takrat pa je bilo predvsem nasprotovanje zahodnemu izobraževalnemu sistemu, kar naj bi bil v prevodu tudi pomen samega imena. Prvo vojaško operacijo so izvedli leta 2009. Od takrat je bilo ubitih več tisoč ljudi, izvedli so več ugrabitev (v javnosti je najbolj odmevala ugrabitev 200 šolark).