Organizatorji Parade ponosa opozarjajo, da bi prepoved pomenila poraz države. Foto: EPA
Organizatorji Parade ponosa opozarjajo, da bi prepoved pomenila poraz države. Foto: EPA
Beograd je bil večkrat prizorišče izgredov navijačev in podpornikov klerofašističnih organizacij. Mnogi v Srbiji menijo, da so tudi oni samo instrument političnih interesov. Foto: EPA

O načrtih skupin skrajnežev je poročal srbski dnevnik Blic. Kljub temu bo razstava organizirana, vendar je srbsko ministrstvo za notranje zadeve po navedbah Blica zaradi varnostnih razlogov, češ da gre za shod z visokim tveganjem, prepovedal shod. Teden ponosa, ki se je začel že 30. septembra, sicer sestavlja več dogodkov, sama parada skozi mesto pa je le eden izmed njih.

Razstava 12 fotografij švedske avtorice Elisabeth Ohlson Wallin, ki prikazujejo, kot piše na spletni strani belgradepride.info, Jezusa s transseksualci, HIV-pozitivnimi ljudmi in geji. S tem delom želi avtorica ljudi spomniti na to, da je Jezus pomagal zavrženim iz družbe. Razstava je bila sicer prvič prikazana v Stockholmu leta 1998, Beograd pa je prvo mesto v vzhodni Evropi, kjer bodo fotografije, ki sestavljajo Ecce Homo, prikazane.

Vladimir Tupanjac s Centra za kulturno dekontaminacijo, ki bo gostil omenjeno razstavo, je za MMC dejal, da sami groženj niso prejeli in da so informacije o tem dobili iz medijev. Kljub temu se pripravljajo tudi na ta scenarij, je dejal Tupanjac in dodal: "Čisto mogoče je, da bodo izbruhnili neredi," je dejal Tupanjac.

Premier Dačić: To ni vprašanje človekovih pravic
Srbski premier Ivica Dačić je organizatorje Tedna ponosa pozval, naj razstavo Ecce Homo odpovedo. "Če bodo na paradi in vseh manifestacijah tudi takšne vsebine, ki Jezusa neposredno povezujejo s homoseksualci, gejevskim gibanjem itn., ne vem, kako je lahko to v pomoč in spodbudo, da bo vse minilo mirno," je dejal Dačić.

Kot smo na MMC-ju že poročali, je razstava močno razjezila desničarske organizacije. Predstavniki ene izmed njih, Dveri, so sporočili, da "gejevski aktivisti v zadnjem od množice agresivnih dejanj žalijo najgloblja krščanska čustva prebivalcev te države. Ta razstava, ki pomeni napad na tradicionalne vrednote in zavestno spodbuja destabilizacijo Srbije, je zato več kot zadosten razlog ne le za prepoved gejevske parade, ampak za vseh sedem dni tega festivala."

Oblasti shoda 6. oktobra še niso uradno prepovedale, vendar je Dačić večkrat dejal, da ne gre za vprašanje človekovih pravic, temveč za varnost. Kot poroča srbska televizija B92, je še dodal, da je glede na ocene varnostnih tveganj "mogoče pričakovati" prepoved parade, a da končne odločitve še ni.

"Koalicija med državo in huligani"
Član organizacijskega odbora parade "Beograd pride" Goran Miletić je dejal, da uradno od oblasti kljub rednim stikom niso prejeli obvestila o prepovedi. Kot je dejal za Radio Študent, je "kakršna koli prepoved Parade ponosa popolnoma nesprejemljiva in bi bilo kaj takšnega še eno protiustavno dejanje."

Kot piše Blic, je Miletić dejal, da se zdi, da je med državo in huligani sestavljena koalicija. "Prepoved parade bo pomenila, da je dala država huliganom pravico, da odločajo o tem, kaj se v državi sme in česa ne. To je škandalozno," je še dejal Miletić.

Drugi član organizacijskega odbora Boban Stojanović je že dejal, da udeleženci Parade ponosa v primeru prepovedi shoda ne bodo šli na ulice.