Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Boris Vasev

Intervju "Južna Afrika bi lahko bila model preobrazbe Izraela, ki se mora odreči ideji judovske prevlade"

01.04.2024

Je mir na Bližnjem vzhodu možen z Izraelom kot "iracionalnim, genocidnim, apartheidskim režimom", se v intervjuju za MMC sprašuje analitik Mouin Rabbani, ki poudarja, da se mora ta država preobraziti in odreči ideji judovske prevlade in ekskluzivnosti.

(Ne)ukrepi Slovenija se kljub katastrofi v Gazi v odnosu do Izraela večinoma omejuje na pozive in pričakovanja

14.03.2024

Čeprav je Izrael razdejal Gazo in jo spremenil v "pokopališče otrok", je Slovenija v odnosu do te države previdna in blaga. Med opazovalci je sicer zaznati tako pohvale slovenske zunanje politike kot očitke o sprenevedanju in nezadostnem neukrepanju.

Intervju "Palestinci se spopadamo z ogromno grožnjo obstoju kot naroda na svojem ozemlju"

11.02.2024

Priznanje države Palestine je edina možna rešitev izraelsko-palestinskega vprašanja, je za MMC dejala namestnica palestinskega zunanjega ministra Amal Džadu. A priznanje bi moralo biti le prvi korak, opozarja sogovornica, ki upe polaga v mednarodno pravo.

Intervju "Instrumentalizacija holokavsta je mehanizem za upravičevanje nasilja"

23.01.2024

Ali se dejanja Izraela v Gazi lahko označijo za genocid ali ne, bo odvisno od dogajanja na terenu v naslednjih tednih, je za MMC dejal izraelski zgodovinar holokavsta in genocidov Omer Bartov, ki ob tem svari pred instrumentalizacijo holokavsta.

Intervju "Da je Zahod Hamas po zmagi na volitvah leta 2006 marginaliziral, je bila zelo huda napaka"

07.01.2024

V odnosih med Zahodom in Hamasom pomeni leto 2006 izgubljeno priložnost, je za MMC dejala italijanska poznavalka palestinskega gibanja Paola Caridi. Takrat se je namreč Zahod odločil Hamas odriniti na rob kljub njegovi zmagi na palestinskih volitvah.

Bližnji vzhod Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

17.11.2023

Silovitost in obseg izraelskih napadov na Gazo, število žrtev – in kdo so – v povezavi z obleganjem območja in dehumanizirajočimi izjavami so sprožili številna opozorila strokovnjakov po svetu, da se v Gazi dogaja genocid.

Bližnji vzhod Direktorica UNRWA: Česa takšnega v Gazi še nismo videli, povsod je kaos, obup, strah

25.10.2023

V Gazi je po 17 dneh silovitega izraelskega bombardiranja poleg tisoče žrtev 1,4 milijona ljudi razseljenih. Primanjkuje vsega, na območju vlada strah, noben del Gaze ni varen, je za MMC dejala direktorica Agencije ZN-a UNRWA za Evropo Marta Lorenzo.

Boris Vasev Kaj nam pomenijo besede, ko govorimo o Izraelu/Palestini?

24.10.2023

Dogajanje v Palestini in Izraelu se razvija tako hitro in krvavo, da je težko zbrati misli v koherentno analizo onkraj izrazov ogorčenja, a ravno v tem kaosu se moramo prisiliti v kontekstualizacijo in obenem preizpraševanje tega, kaj nam pomenijo besede.

Intervju Palestinski veleposlanik: Evropa in ZDA konflikta ne bodo več ignorirale, kot so ga doslej

13.10.2023

Hamasov napad v Izraelu je bil prelomen v smislu, da so Palestinci prvič doživeli, da je bila izraelska vojska ponižana, in da se je izraelsko-palestinsko vprašanje vrnilo v središče pozornosti, je za MMC dejal palestinski veleposlanik Salah Abdel Šafi.

Intervju Izraelski veleposlanik: Popolnoma smo predani in sledimo mednarodnemu pravu

13.10.2023

Po sobotnem napadu Hamasa v Izraelu ta že skoraj teden dni neprestano bombardira Gazo. Kljub obsežnemu uničenju, blokadi in številnim civilnim žrtvam je izraelski veleposlanik Ze'ev Boker za MMC dejal, da Izrael sledi mednarodnemu pravu.

Intervju "Stanje v Gazi, če bo ta po izraelskih napadih sploh še obstajala, ne bo nikoli več isto"

10.10.2023

Dogajanje v Gazi in Izraelu po Hamasovem napadu ima moč preobrazbe, a na obzorju ni pozitivnega izida, je za MMC dejal Joost Hiltermann iz možganskega trusta International Crisis Group. Kot zelo verjetno omenja izraelsko kopensko invazijo v Gazo.

Intervju "Odrast ne pomeni, da želimo manj istega, ampak nekaj povsem drugačnega"

20.09.2023

BDP ni ustrezen kazalnik gospodarske rasti držav, saj ne odraža njene dejanske koristi oziroma posledic za njihove prebivalce, je za MMC dejala zagovornica koncepta odrasti in raziskovalka na področju socialne in ekološke pravičnosti Brototi Roy.

Stran 1 od 18
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov