Jean-Claude Juncker je bil v zadnjih dveh desetletjih tudi eden glavnih ustvarjalcev politike v Evropski uniji in še posebej v evroobmočju. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker je bil v zadnjih dveh desetletjih tudi eden glavnih ustvarjalcev politike v Evropski uniji in še posebej v evroobmočju. Foto: EPA

Za evropskega voditelja z najdaljšim stažem so bile to najtežje volitve, odkar se je pred 18 leti povzpel na oblast. Po 20 odstotkih preštetih glasov kaže, da bo Junckerjeva stranka dobila 35 odstotkov glasov. Na zadnjih volitvah leta 2009 je dobila 38 odstotkov glasov.

Liberalna demokratska stranka (DP) je dobila dve odstotni točki več podpore - 17 odstotkov, Socialistična stranka (LSAP), nekdanja koalicijska partnerica CSV-ja, pa je padla na 18,7 odstotka podpore; pred štirimi leti je dobila 21,5 odstotka glasov. Zelenim se obeta solidnih enajst odstotkov glasov.

Izidi za prestolnico Luxembourg še niso znani, so pa ključen dejavnik za končni izid.

Predčasne volitve - redne bi bile maja prihodnje leto - so razpisali, potem ko je Juncker julija izgubil podporo koalicijskih socialistov. To se je zgodilo po ugotovitvah parlamentarne preiskave o njegovi "politični odgovornosti" za leta nepravilnosti v delovanju tajne obveščevalne službe Srel.

Izgubo podpore CSV-ju in socialistom so na današnjih volitvah kazale že javnomnenjske ankete.

Povečana brezposelnost in javni dolg
58-letni Juncker, ki je skoraj pol življenja preživel v vladi, se je za ponovno izvolitev potegoval, čeprav so luksemburški volivci že nekoliko naveličani znanih političnih obrazov. Poleg tega se je brezposelnost v najbogatejši evropski državi povečala na skoraj sedem odstotkov, dolg pa se je v zadnjih 15 letih potrojil.

Čeprav Luksemburžani ne dvomijo o Junckerjevih sposobnostih za vodenje države, javnomnenjske raziskave kažejo, da mlajši rod politikov uživa vse večjo podporo, zlasti 40-letni vodja Liberalne stranke Xavier Bettel.