Policija je takoj zavarovala območje poslopja, v katerem je potekala razstava. Foto: Reuters
Policija je takoj zavarovala območje poslopja, v katerem je potekala razstava. Foto: Reuters
Garland
Policija je sporočila, da še ne pozna identitete napadalcev in motiva napada. Foto: Reuters

Oborožena moška sta se centru Curtis Culwell, kjer je potekala razstava in kjer so bile na ogled podobe preroka Mohameda, približala v avtomobilu in začela streljati. Eden izmed očividcev je povedal, da je slišal več kot 20 strelov. V napadu je bil huje ranjen varnostnik, nato pa je posredovala policija, ki je napadalca ubila. Pri tem je bil ranjen policist.

Eden izmed osumljencev je Elton Simpson, prebivalec Arizone, ki ga je policija v preteklosti že preiskovala v povezavi s terorističnimi dejavnostmi.

Garlandske mestne oblasti so v uradni izjavi zapisale, da poškodbe varnostnika niso smrtno nevarne. "Ko se je razstava karikatur bližala koncu, sta se centru Curtis Culwell v avtomobilu približala dva moška. Oba sta bila oborožena in sta začela streljati na varnostnika. Garlandska policija je obkolila napadalca ter ju ustrelila," so zapisali in sporočili, da so evakuirali omenjeni center in številne okoliške zgradbe.

Za zdaj ni znano, ali je motiv za njuno dejanje povezan s skrajnim islamizmom. Policija je sporočila, da niso dobili nobenih predhodnih groženj, zdaj pa preiskuje avtomobil, s katerim sta se pripeljala napadalca, ali je v njem morda skrita bomba.

Razstavo pripravilo protiislamsko združenje
Razstavo je pripravilo ameriško združenje American Freedom Defense Initiative (AFDI), ki je znano po svojih protiislamskih stališčih, v preteklosti pa je že nasprotovalo postavitvi islamskega centra v bližini nekdanjih dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku. AFDI vodi kontroverzna blogerka in aktivistka Pamela Geller, združenje pa so nevladne organizacije za zaščito človekovih pravic uvrstile med skupine, sovražne do muslimanov.

Tekmovanja se je udeležil tudi nizozemski skrajno desni politik Geert Wilders, ki je prek svojega računa na Twitterju sporočil, da je prišlo do streljanja in da je sam varno zapustil prizorišče.