Tokratna številka Charlie Hebdoja je izšla v nakladi 2,5 milijona izvodov. Foto: Reuters
Tokratna številka Charlie Hebdoja je izšla v nakladi 2,5 milijona izvodov. Foto: Reuters
Je Suis Charlie
Po napadu na uredništvo Charlie Hebdoja se je po svetu sprožil val izrazov solidarnosti. Foto: EPA

Charlie Hebdo je prvič po krvavem terorističnem napadu na sedež uredništva v Parizu, kjer je umrlo 12 ljudi, izšel takoj naslednji teden, 14. januarja, v rekordni nakladi osem milijonov izvodov. Takrat je bil na naslovnici upodobljen užaloščen prerok Mohamed z napisom "Je suis Charlie" v rokah, nad njim pa je pisalo "vse je oproščeno". Zatem je Charlie Hebdo za nekaj tednov izginil iz prodajnih mest, druga številka, ki je izšla danes, pa tako napoveduje novo redno izhajanje tednika. Tokratna številka je izšla v nakladi 2,5 milijona izvodov, sicer pa je imel tednik naklado 60.000 izvodov.

Karikatura na naslovnici prikazuje trop psov z obrazi predsednice francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen, nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, oboroženega islamista in papeža. Ti lovijo majhnega psa, ki pred njimi beži z izvodom tednika Charlie Hebdo v gobcu, na naslovnici pa so napisali "spet smo tukaj". Na 16 straneh se je uredništvo z besedili in karikaturami posvetilo terorističnemu napadu v Köbenhavnu, nedavnemu napadu na judovsko pokopališče, razmeram v Grčiji in valu gripe v Franciji.

"Potrebovali smo čas in počitek"
"Potrebovali smo pavzo, počitek. Čeprav so nekateri, kot sem tudi sam, želeli delati takoj, pa so drugi potrebovali nekaj časa," je povedal novi odgovorni urednik tednika Gérard Biard in pojasnil, da so dosegli kompromis, da bo 25. februar tisti dan, ko bodo znova začeli izhajati na tedenski bazi. "S to številko začenjamo znova," je povedal kolumnist Patrick Pelloux in dejal, da se po izgubah kolegov in pogrebih časnik, kot vsak časnik, mora nadaljevati, saj gre življenje naprej, novice pa se nadaljujejo. "Najtežje se je bilo sprijazniti z odsotnostjo drugih," je še povedal.

Kot so ob izidu nove številke tednika zapisali številni francoski analitiki, nova naslovnica priča o tem, da bo časnik nadaljeval svojo politiko. To je potrdil tudi Biard. "O napadih v Köbenhavnu moramo govoriti, to je pomembno. Nekateri pravijo, da smo obsedeni, a nismo. Obsedeni so tisti, ki ustvarjajo novice, to pa so teroristi," je dejal, ob tem pa se je še pošalil: "A tu je tudi Dominique Strauss-Kahn. Še dobro, da imamo njega".

Ustvarjalci Charlie Hebdoja še vedno gostujejo v prostorih pariškega dnevnika Liberation, a naj bi se v nekaj tednih selili v nove prostore. Pri odločanju bo veliko vlogo zagotovo igrala varnost, Biard pa je ob tem povedal še, da zdaj preverjajo, če lahko v ogledanih prostorih na jugu Pariza namestijo močno varovani vhod.

Pariz v začetku januarja tri dni zavit v strah
V terorističnem napadu na Charlie Hebdo, ki je šokiral celotno Evropo, sta brata Cherif in Said Kouachi 7. januarja letos ubila 12 ljudi. Dva dni pozneje sta po iskalni akciji pod streli policije umrla tudi onadva. Tistega dne je drugi napadalec Amedy Coulibaly v judovski trgovini v Parizu zajel več talcev, štirje ljudje so umrli, na koncu pa so policisti ubili tudi napadalca. Dan prej je že ubil policistko.