Bird je službo taksista opravljal 20 let. Foto: EPA
Bird je službo taksista opravljal 20 let. Foto: EPA

52-letni voznik taksija Derrick Bird je ubil 12 ljudi, ranil pa jih je po zadnjih podatkih 11, preden si je sodil sam. Streljati je začel v pristaniškem kraju Whiteheaven, kjer je policija prebivalce, pohodnike in turiste pozvala, naj ostanejo doma. Najprej naj bi ustrelil svojega brata dvojčka in odvetnika družine, nato pa se odpeljal na podeželje, kjer je ustrelil svojega kolega in nič hudega sluteče mimoidoče.

Britanski mediji poročajo, da naj bi se taksist zapletel v spor okoli oporoke, med mrtvimi pa naj bi bil tudi odvetnik Kevin Commons. Trije ljudje so še vedno v kritičnem stanju, pet ranjenih je še vedno v bolnišnici, tri pa so danes že izpustili.

Eden izmed taksistov iz Whiteheavena je povedal, da je Birda poznal že 20 let in da je v tem času med sporom ustrelil dva taksista.

Strelski pohodi so bili v Veliki Britaniji doslej razmeroma redki. V mestu Hungerford je leta 1987 odmeval napad, v katerem je Michael Ryan ubil 16 ljudi. Thomas Hamilton pa je leta 1996 v neki osnovni šoli na Škotskem ubil 16 otrok in učitelja.