Študenti so obkolili Millbank Tower, v katerem je sedež konservativne stranke, med vdorom pa so razbili stekleni vhod. Foto: Reuters
Študenti so obkolili Millbank Tower, v katerem je sedež konservativne stranke, med vdorom pa so razbili stekleni vhod. Foto: Reuters
Vroči študentski protesti v Londonu

Po navedbah organizatorjev se je na protestih proti zvišanju šolnin na 9.000 funtov (10.500 evrov) letno, kar je trikratno zvišanje, zbralo okoli 50.000 ljudi.

Nekaj protestnikov - nekateri med njimi so bili goli do pasu in s šali okoli glave - je razbijalo okna na zgradbi ob reki Temzi, kjer je sedež vladajoče konservativne stranke, in pred njo zažgalo kup plakatov. Več sto zaposlenih v zgradbi, kjer so tudi uradi več kot desetih podjetij, so evakuirali, potem ko se je vključil požarni alarm. Okoli 200 protestnikov je v zgradbo vdrlo in se spopadlo s policisti, ki so proti demonstrantom uporabili gumijevke.

Skupini študentov se je uspelo povzpeti tudi na streho te šestnadstropne stavbe, od koder je nato obmetavala policiste. Kot navaja AFP, je bila resno poškodovana najmanj ena policistka, po navedbah britanske televizije Sky pa je bilo lažje poškodovanih več policistov. V za London neobičajno nasilnem protestu so bila razbita takorekoč vsa stekla v pritličju in spodnjih nadstropjih 118-metrov visokega nebotičnika.

Liberalci spremenili stališče
Protestov so se udeležili študenti iz več krajev v Veliki Britaniji, med drugim iz Liverpoola, Newcastla in Birminghama. Demonstranti so nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo: "9k? Ni govora."

Koalicijski partnerji konservativcev, liberalni demokrati, so se sicer v predvolilni kampanji zavzemali za ukinitev šolnin, zato organizatorji protestov zahtevajo odstop politikov, ki so prelomili predvolilne obljube in zdaj podpirajo zvišanje šolnin.

Šolnine uvedla Blairova vlada
Nasprotniki šolnin med drugim poudarjajo, da so trenutni premier David Cameron in člani njegove vlade obiskovali elitne univerze, kot sta Oxford in Cambridge, ko še ni bilo šolnin. Te je leta 1997 uvedla vlada tedanjega premierja Tonyja Blaira. Na Škotskem so šolnine nato leta 2000 ukinili, v preostalih delih Velike Britanije pa so ostale in znašajo največ 3.000 funtov (3.500 evrov) letno.




Vroči študentski protesti v Londonu