22-letna študenta sta 30. decembra lani v gorski koči pekla na žaru, ko je objekt zajel ogenj, ki se je nato razširil v obsežen gozdni požar, s katerim so se gasilci bojevali več dni. Preiskovalci so potrdili, da se je ogenj začel širiti iz njune koče.

Požar (fotografija je simbolična) je uničil 1.000 hektarjev gozda. Foto: EPA
Požar (fotografija je simbolična) je uničil 1.000 hektarjev gozda. Foto: EPA

Sva grešna kozla
A eden od študentov je za italijanske medije dejal, da sta le grešna kozla. Pojasnil je, da obžaluje požar, ki naj bi ga povzročilo "več dejavnikov ". "Sva grešna kozla za požar, ki ga ni mogoče razložiti. Sva resnični žrtvi zgodbe."

100 hektarjev gozda nepopravljivo uničenih
Tožilci so dokazali, da je požar izbruhnil v njuni koči, povzročila pa ga je žerjavica z njunega žara. K razsežnosti požara je prispevalo še izjemno suho vreme. Požar je divjal več dni, uničil je 1.000 hektarjev gozda, od tega približno 100 nepopravljivo.

Smisel kazni, ki je ne moreš plačati?
Kazen 13.542.000 evrov za vsakega je na podlagi ocenjene škode izračunala gozdna policija. Odvetnik enega od študentov je dejal, da bi kazen morala biti razumna. "Kakšen smisel je, da dosodimo kazen, ki je dva študenta ne moreta plačati," se je spraševal. A tožilec je pojasnil, da je "kazen signal, da ljudi prisilimo k večji odgovornosti pri zaščiti okolja".