Ibrahim Nouhoum je v Ljubljano prišel pred 33 leti. Foto: MMC RTV SLO
Ibrahim Nouhoum je v Ljubljano prišel pred 33 leti. Foto: MMC RTV SLO

V Afriki vladajo solidarnost, strpnost in sočutje bolj, kot si mislimo, je v spletni klepetalnici MMC-ja dejal direktor Afriškega foruma Ibrahim Nouhoum, ki na afriški celini vidi možnost tudi za slovenska podjetja.

Nouhoum, ki je iz Malija v Slovenijo prišel pred več kot tremi desetletji, je bil gost MMC-ja pred dnem Afrike, ko 25. maja Afričani zaznamujejo spomin na ustanovitev Organizacije afriške enotnosti, ki se je pred desetimi leti preoblikovala v Afriško unijo.

Celoten klepet z Ibrahimom Nouhoumom si lahko preberete tukaj.

Moč Afriške unije je po besedah Nouhouma v tem, da predstavlja voljo Afričanov, da Afrika postane dejavnik na svetovnem prizorišču. Čeprav ima mogoče kdo občutek, da so afriške države sovražne druga do druge, ni tako in mogoče imajo pri vladanju težave samo nekateri voditelji, je povedal.

Afriške države imajo osnovo za razvoj - surovine, mlado populacijo, tudi kadre -, a naše surovine morajo najprej koristiti našim ljudem, je bil jasen vodja Afriškega foruma in dodal, da je Zahod skrbel za svoje ljudje tudi na račun drugih. Za zgled uspešne afriške države je dal Bocvano.

Pogovor je nanesel tudi na Mali, ki je bil pred kratkim priča vojaškemu udaru. Nouhoum je dejal, da njegova domovina danes doživlja nočno moro, saj se sploh ne ve, kdo vodi državo.

"Država potrebuje mir, varnost ljudi je ogrožena, grozi humanitarna katastrofa," je dejal in pojasnil, da je Mali na težki preizkušnji, pri čemer lahko veliko vlogo igra mednarodna skupnost.

Za slovenska podjetja ne bo težko najti trga v Afriki
Afrika se s svojimi naravnimi bogastvi, velikim trgom in visoko gospodarsko rastjo v zadnjem času omenja tudi kot priložnost za Evropo, ki se je znašla v najhujši gospodarski krizi po drugi svetovni vojni. Kje je tukaj priložnost za Slovenijo?

Nouhoum priložnosti za slovenska podjetja v Afriki vidi na področjih solarne tehnologije, okoljske tehnologije in izobraževanja, pa tudi na trgu zdravil. " Afriški trg je velik, Afrika bo dosegla milijardo ljudi, zato mislim, da ne bo težko podjetjem iz Slovenije najti trga," je prepričan.

V klepetalnici je Nouhoum še povedal, da v Sloveniji bolj kot za kateri koli nogometni klub navija za reprezentanco, ker je borbena in dosega izjemno dobre rezultate. Sam upa, da bosta kdaj Katanec in Kek trenirala tudi afriške talente, mogoče kar v njegovem Maliju.

Od slovenskih glasbenikov Nouhoum rad prisluhne Avsenikom in Siddharti, še posebej pa mu "je bil vedno zakon" Andrej Šifrer, ker je razumel, kaj poje.