Švedsko je začela voditi nova levosredinska vlada, ki jo vodi premier Stefan Löfven. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Švedsko je začela voditi nova levosredinska vlada, ki jo vodi premier Stefan Löfven. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Konflikt med Izraelom in Palestino je mogoče rešiti le z rešitvijo dveh držav, izpogajano skladno z mednarodnim pravom," je dejal Löfven. Švedska bo tako prva večja evropska država, ki bo priznala palestinsko državo.

Generalna skupščina ZN-a je leta 2012 de facto priznala suvereno palestinsko državo, vendar je večina držav EU-ja kljub temu ni priznala, med njimi je tudi Slovenija. Palestino je do zdaj priznalo 134 držav. Med 28 državami članicami EU-ja so Palestino priznale: Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska, Romunija in Slovaška.

"Nova švedska vlada je feministična vlada"
Sicer pa je kar polovica članov nove švedske vlade žensk, med njimi finančna ministrica Magdalena Andersson in zunanja ministrica Margot Wallström, ki je bila nekoč evropska komisarka. "Nova švedska vlada je feministična vlada," je dejal Löfen.

57-letni Löfven je danes ponovil predvolilne obljube, da bo njegova vlada, ki jo sestavljajo Socialni demokrati in zelena stranka, ustvarjala nova delovna mesta, zaposlila več učiteljev in zvišala starost obveznega šolanja s 16 na 18 let. "Švedska je v resnem položaju - brezposelnost vztraja na visoki ravni, šolski rezultati so strmoglavili, sistem socialnega varstva pa ima velike pomanjkljivosti," je še dejal.

Zelenim v koalicijsko pogodbo ni uspelo vključiti predvolilne obljube o zaprtju jedrskih elektrarn, je pa Löfven dejal, da bo morala jedrska panoga "prevzeti večji delež stroškov do družbe". Zavzel se je tudi za strožje kaznovanje posiljevalcev in seksualnega turizma.

Švedska ne bo vstopila v zvezo Nato
Na področju zunanje politike je napovedal, da država ne bo vstopila v zvezo Nato, bo pa okrepila sodelovanje z nordijskimi in baltskimi državami ter Evropsko unijo in Združenimi narodi, poročajo tuje tiskovne agencije.