Švedi pogledujejo proti vzhodu. Foto: Reuters
Švedi pogledujejo proti vzhodu. Foto: Reuters

"Najresnejša grožnja, ki jo trenutno vidimo, so priprave na vojno," je povedal Wilhelm Unge, vodja obveščevalcev v švedski varnostni agenciji Säpo. "Ni skrivnost, da je v to vpletena Rusija. Vse skupaj je malce skrb vzbujajoče."

Rusko vohunjenje res ni skrivnost, a Unge vztraja, da obstajajo dokazi o povečani dejavnosti. Ob tem navaja simulacije zračnih napadov proti švedskim tarčam, zbiranje elektronskih obveščevalnih podatkov, poskusov novačenja vohunov in nakup večjih količin zemljevidov.

"Ne izvajaš tovrstnih dejavnosti, če si ne domišljaš, da bi v prihodnosti lahko izvedel napad," je na tiskovni konferenci povedal Unge, ki pa se ni želel spustiti v podrobnosti, je pa ob tem povezal okrepljene ruske dejavnosti s splošnim zaostrovanjem razmer po Evropi, predvsem vzhodni - natančneje, na Krimu.

Dejavno ob finski meji
Obtožbe so se pojavile, ko je Rusija okrepila vojaške dejavnosti vzdolž finske meje. Samo prejšnji mesec je v Murmansku, 50 kilometrov od finske meje, spet odprla vojaško oporišče in vanj namestila 3.000 vojakov. Poročajo tudi o pogostejših vojaških zračnih vajah.

Finska in Švedska se že nekaj časa pogovarjata o ustanovitvi vojaškega zavezništva, obrambna ministra obeh držav pa sta že januarja dejala, da si želita večjega vojaškega sodelovanja med državama.

Ob tem velja povedati, da ko je Rusija marca lani na Baltiku izvedla vojaške vaje, pri čemer so vojaška letala poletela vse do švedske meje, so na švedsko vojsko leteli očitki, ker ni v odgovor mobilizirala lastnih letal.