V iskalni akciji v stockholmskem arhipelagu sodelujejo vojaške ladje (HMS Visby), helikopterji, vojaki amfibijske enote, korveta s tehnologijo in opremo za protipodmorniško bojevanje in domača garda. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V iskalni akciji v stockholmskem arhipelagu sodelujejo vojaške ladje (HMS Visby), helikopterji, vojaki amfibijske enote, korveta s tehnologijo in opremo za protipodmorniško bojevanje in domača garda. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Mobilizacija vojske na Švedskem

V akciji sodeluje kar 200 vojakov. Informacijo "o sumljivih dejavnostih" v Baltskem morju je švedska vojska prejela od "zanesljivega vira", ki je v četrtek zvečer prestregel radijski pogovor v ruščini na frekvenci, ki se uporablja za pomoč.

Štirinajst ur pozneje so v arhipelagu opazili tudi "tuje plovilo". Še en radijski signal so prestregli v petek zvečer, a vsebina ni bila razumljiva, saj je bila zakodirana.

Rusija zavrnila obtožbe
Švedska vojska ne želi potrditi, ali v morju res išče rusko podmornico, "dejstvo pa je, da ima Rusija minipodpornice v Kaliningradu," je zapisal švedski časopis Svenska Dagbladet. Časopis nadaljuje, da bi bil "vsiljivec" lahko ruska podmornica ali minipodmornica, ki je dobila mehansko poškodbo.

Rusko ministrstvo je obtožbe, da je njihova podmornica plula v švedskih vodah, že zavrnilo. Kaliningrad, ki meji na Poljsko in Litvo, je enklava ruske baltske flote.

V času ukrajinske krize so številne države postale občutljivejše na domnevno navzočnost ruske vojske na njihovem ozemlju. Prejšnji mesec je, recimo, švedski časopis Expressen poročal o "vdoru dveh ruskih bombnikov SU-24 v zračnem prostoru". Prejšnji teden pa se je Finska pritoževala, da je ruska mornarica "dvakrat nadlegovala" finsko raziskovalno-okoljevarstveno ladjo v mednarodnih vodah in ji "ukazala spremeniti smer plovbe", pozneje pa je nad njo "poslala helikopterje in podmornico, ki so leteli in pluli tik ob njej".

V iskalni akciji v stockholmskem arhipelagu sodelujejo vojaške ladje (HMS Visby), helikopterji, vojaki amfibijske enote, korveta s tehnologijo in opremo za protipodmorniško bojevanje ter domača garda. Švedska vojska je sporočila, da ni bilo oboroženega posega.

Prvi preizkus za novo švedsko vlado
Če bi iskanje, ki se je nadaljevalo tudi v soboto, prineslo dokaze o tujih vojaških dejavnostih v švedskih vodah, bi to pomenilo prvi resen preizkus za levosredinsko manjšinsko vlado Stefana Löfvena, ki je prisegla šele pred nekaj tedni.

Med hladno vojno so ruske podvodne dejavnosti povzročale Švedom veliko preglavic, še posebej leta 1981, ko je ruska podmornica U137 nasedla na jugu Švedske, kar je sprožilo veliko diplomatsko krizo.

Mobilizacija vojske na Švedskem