Assange je privolil, da ga švedski preiskovalci zaslišijo v Londonu. Foto: Reuters
Assange je privolil, da ga švedski preiskovalci zaslišijo v Londonu. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je v svoji odločitvi ugotovilo, da so si preiskovalci začeli prizadevati za zaslišanje Assangea v Londonu, zato ne vidi razloga za umik naloga za aretacijo. Švedsko tožilstvo je namreč marca ponudilo možnost, da Assangea zasliši v Londonu, s čimer se je odreklo prvotni zahtevi, da mora priti na pogovor na Švedsko, Assange pa je v možnost, da ga švedski tožilci zaslišijo v Londonu, prejšnji mesec tudi privolil.

Assange vztraja, da so bili spolni odnosi sporazumni
Švedska je leta 2010 izdala nalog za aretacijo Assangea, saj sta ga dve ženski obtožili posilstva oziroma spolnega napada. Od leta 2012 se Assange, da bi se izognil izročitvi Švedski, skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Avstralec, ki mu grozi aretacija, če bo odšel z ekvadorskega veleposlaništva, že ves čas zanika obtožbe in vztraja, da sta bila spolna odnosa sporazumna. Na Švedsko noče, saj se boji, da bi ga izročili ZDA, kjer proti njemu poteka preiskava zaradi razkritja 500.000 zaupnih vojaških dokumentov o vojni v Afganistanu in Iraku ter 250.000 diplomatskih depeš.