Egipčani imajo 30-letne vladavine Mubaraka dovolj. Foto: Reuters
Egipčani imajo 30-letne vladavine Mubaraka dovolj. Foto: Reuters
Sedmi dan protestov v Egiptu

Dopisnica RTV Slovenija z Bližnjega vzhoda je za TV Dnevnik poročala, da sedmi dan protestov proti predsedniku Hosniju Mubaraku o hujšem nasilju ni poročil, protestniki pa se še vedno zbirajo. Opaziti je bistveno večjo navzočnost vojske, ki je obkolila trg Tahrir.


"Egipt se iz policijske spreminja v vojaško državo. Vojska zavzema položaje. Mučno zatišje, povsod nadzorne točke. Vojska je obkrožila televizijo in zunanje ministrstvo, postavljajo betonske zidove," je poročala iz Kaira.

"Izbira med svobodo in varnostjo ni prava"
"Ker ni varnostnih sil, marsikdo misli, da so to oblasti naredile namenoma, da bi s tem izvajale pritisk na ljudi, ki bi v želji po varnosti popustili, in vlada bi ostala," je dejal eden izmed protestnikov. "Ni mu mar za ljudstvo. Dva dneva nas je pustil brez varnostnih sil, da bi bili prisiljeni izbrati med svobodo in varnostjo. A to ni prava izbira," se je strinjal drugi. Ljudje lahko zmagajo le s pomočjo vojske, ki pa še ni pokazala svojega pravega obraza.

"Upam, da bo vojska ostala na strani ljudstva. Izbira lahko med ljudstvom in 80-letnikom, ki mu je vseeno za svojo državo," je še dodal drugi sogovornik Šveglove. Vsi, predvsem tisti, ki so jih prestrašile roparske tolpe, pa se ne strinjajo z jezno mladino, je opazila dopisnica RTV Slovenija.

Režim skuša vladati s trdo roko
Medtem ko vojska nadzira razmere, so se v predmestje prestolnice Egipta vrnili policisti, ki preusmerjajo promet. "Ljudje so veseli, da so se vrnili policisti, ker so bili obupani zaradi roparskih tolp, ki so hodile po mestu," poroča Šveglova.

Za torek protestniki napovedujejo splošno stavko in "pohod milijonov". "Organizatorji napovedujejo več kot milijon ljudi v Kairu. Pravijo, da bodo spali pred predsedniško palačo, dokler Mubarak ne zapusti države. Jutri lahko pričakujemo, da se bodo razmere prevesile. Ali bo zmagalo ljudstvom ali režim, ki skuša danes z bolj trdo roko vladati ljudem, ki so nekoliko svobodneje zadihali," napoveduje dopisnica.

Sedmi dan protestov v Egiptu