Su Čijeva je bila v preteklosti že tarča kritik zaradi neukrepanja glede nasilja nad pripadniki ljudstva Rohinga. Foto: Reuters
Su Čijeva je bila v preteklosti že tarča kritik zaradi neukrepanja glede nasilja nad pripadniki ljudstva Rohinga. Foto: Reuters

Za Lijevo so razmere v Mjanmaru resnično skrb vzbujajoče, zato je po njenih besedah čas, da posreduje Aung San Su Či, ki sicer ni predsednica, a velja za resnično voditeljico vlade.

Po ocenah ZN-a je v sosednji Bangladeš prebežalo že več kot 87.000 pripadnikov ljudstva Rohinga, kar je več kot po zadnjem izbruhu nasilja lani oktobra v pokrajini Rakhine, kjer večinoma živi muslimanska manjšina.

Začaran krog nasilja je posledica preganjanja pripadnikov manjšine, ki so v Mjanmaru skoraj brez pravic, saj nimajo državljanstva. Skrajni pripadniki ljudstva Rohinga ob napadih na policijske postojanke tako doživijo silovit odgovor mjanmarske vojske, ki se še bolj znese nad manjšino. Tukaj so tudi budistične milice, ki so do pripadnikov muslimanske manjšine prav tako neizprosne.

Aung San Su Či molči
Mjanmarska vojska se vseskozi brani, da skuša zaščiti civiliste pred napadi skrajnežev, a razmere na terenu je po poročanju BBC-ja težko preveriti, saj oblasti omejujejo dostop do območij, kjer živijo pripadniki tega ljudstva.

Lijeva je trenutne razmere opisala kot veliko hujše v primerjavi z lanskim oktobrom in zdaj pričakuje, da bo preganjane civiliste zaščitila Su Čijeva.

Oglasila se je tudi pakistanska aktivistka in Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzaj, ki je dejala, da čaka na odziv Aung San Su Či, ki se od zadnjega izbruha nasilja še ni oglasila.

"Svet čaka in rohinški muslimani čakajo," pravi Jusafzajeva.