Svet Evrope opozarja Turčijo, da uvedba smrtne kazeni, kar turški predsednik predlaga, ni v skladu s članstvom v tej organizaciji. Foto: EPA
Svet Evrope opozarja Turčijo, da uvedba smrtne kazeni, kar turški predsednik predlaga, ni v skladu s članstvom v tej organizaciji. Foto: EPA

"Izvajanje smrtne kazni ni v skladu s članstvom v Svetu Evrope," je na družbenem omrežju Twitter zapisal tiskovni predstavnik Sveta Evrope, vseevropske organizacije, katere članica je tudi Turčija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Odgovorni politiki morajo braniti evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki jasno izključuje smrtno kazen," pa je že avgusta dejal generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v soboto dejal, da bodo v turški parlament vložili predlog o ponovni uvedbi smrtne kazni. Da je to v nasprotju z evropskimi vrednotami, je poudaril tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

Kurz: Smrtna kazen zapira vrata v EU
Kurz je ocenil, "da gre pri smrtni kazni za kruto in nečloveško obliko kaznovanja, ki je bila prepovedana po vsem svetu in je v nasprotju z evropskimi vrednotami". Poudaril je, da "kdor uvede smrtno kazen, si zapre vrata v EU". Odnosi med Ankaro in Dunajem so se po spodletelem državnem udaru v Turčiji julija letos zaostrili, Avstrija pa je celo zahtevala prekinitev pogajanj o turškem vstopu v EU.

Erdogan je v soboto množici, ki je vzklikala, da želi smrtno kazen za organizatorje poskusa državnega udara takoj, odgovoril, da se bo to kmalu zgodilo. "Vlada bo predlog poslala v parlament. In prepričan sem, da bo parlament predlog potrdil, in jaz bom zakon, ko ga bom dobil v roke, ratificiral," je dodal.

V Turčiji so smrtno kazen ukinili leta 2004, Erdogan pa je kmalu po poskusu državnega udara napovedal možnost njene ponovne uvedbe.