Obama prejema čestitke z vsega sveta. Foto: EPA
Obama prejema čestitke z vsega sveta. Foto: EPA
Hamid Karzaj
Afganistanski predsednik HAmid Karzaj je eden od številnih voditeljev, ki so pozdravili novega nobelovca. Foto: EPA
Danilo Türk
Türk je prepričan, da bo ta nagrada še okrepila Obamovo predanost promociji miru in človekovih pravic ter boju proti podnebnim spremembam in revščini. Foto: MMC RTV SLO
Kaj Slovenci mislijo o novem nobelovcu?

Obami, ki ga je nagrada povsem presenetila, so čestitali že številni predsedniki in premierji, čestitke pa se še naprej zgrinjajo v Belo hišo. "Odločitev Nobelovega odbora je priznanje vašim prizadevanjem in odločnosti, da bi ustvarili novo razpoloženje v mednarodni politiki. Vaša vizija je navdihnila nov val optimizma v ZDA in po vsem svetu," je v čestitki zapisal slovenski predsednik. Svet je bil v manj kot letu dni po prevzemu predsedniškega položaja Obame "priča novemu vodstvu Amerike z okrepljeno diplomatsko vlogo, znova okrepljenemu položaju multilateralnih organizacij ter obnovljenim prizadevanjem za svet brez jedrskega orožja".

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je menil, da bo odločitev, da Nobelovo nagrado za mir prejme Obama, opogumila vse tiste, ki si želijo varnejšega sveta. Nagrada je "odsev upanja, ki ga je (Obama) s svojo vizijo o svetu brez jedrskega orožja vzbudil na svetovni ravni".

"V kratkem času mu je uspelo po vsem svetu ustvariti novo vzdušje in vzpostaviti pripravljenost za pogovore," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel in menila, da bi morali Obami vsi nuditi podporo. "Odprl je okno priložnosti." Francoski predsednik Nicolas Sarkozy meni, da podelitev Nobelove nagrade Obame predstavlja "vrnitev Amerike v srca ljudi po vsem svetu".

Novega nobelovca za mir sta pozdravila tudi italijanski premier Silvio Berlusconi in njegov britanski kolega Gordon Brown. Podoben je bil tudi odziv afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, ki je dejal, da je Obama "pravi človek" za Nobelovo nagrado za mir, in sicer zaradi "njegovega težkega dela in njegove vizije svetovnih odnosov, volje ter prizadevanj za vzpostavitev prijateljskih, dobrih odnosov na svetovni ravni".

Čestitkam se je pridružil tudi nekdanji južnoafriški predsednik, tudi sam Nobelov nagrajenec za mir, Nelson Mandela, ki je pozdravil podelitev nagrade Obami kot znak upanja, da bo kot predsednik najmočnejše države na svetu še naprej spodbujal mir in izkoreninjenje revščine v svetu.

Glavni palestinski pogajalec v mirovnem procesu Saeb Erekat je pozdravil podelitev nagrade Obami in ob tem izrazil upanje, da bo dosegel mir, umik Izraela z zasedenih palestinskih ozemelj in ustanovitev neodvisne palestinske države z Jeruzalemom kot prestolnico.

Manj navdušeni so palestinski skrajneži in za vodjo Islamskega džihada Kaleda Al Bača je tokratna podelitev jasen znak, da so nagrade politično motivirane in ne temeljijo na kredibilnosti, vrednotah in morali. "Zakaj bi Obama dobil nagrado za mir, ko imajo ZDA največ jedrskega orožja na svetu in njegovi vojaki pobijajo nedolžne v Iraku in Afganistanu," se sprašuje Al Bač.

Še bolj kritični so bili talibanski uporniki v Afganistanu, ki so celo predlagali, da Obama prejme Nobelovo nagrado za nasilje, saj se jim zdi absurdno, da dobi nagrado za mir nekdo, ki je v Afganistan poslal dodatnih 21.000 vojakov, da bi stopnjeval vojno v nemirni državi.

Kaj Slovenci mislijo o novem nobelovcu?