Papež Benedikt XVI. je s svojo odločitvijo presenetil vse. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. je s svojo odločitvijo presenetil vse. Foto: Reuters
Angela Merkel in Benedikt XVI.
Angela Merkel in Benedikt XVI. v protestantskem samostanu v Erfrutu med papeževim obiskom Nemčije poleti 2011. Foto: EPA

Nemška vlada je v sporočilu za javnost izrazila spoštovanje in hvaležnost papežu, ki je po rodu Nemec. "Nemška vlada ima najvišje spoštovanje do svetega očeta in mu izraža hvaležnost za vodenje Cerkve zadnjih osem let. V vrhu Cerkve je pustil zelo oseben pečat kot mislec in kot pastir, kakršni koli so razlogi za njegov odstop, pa jih je treba spoštovati," je povedal tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrekla "največje spoštovanje" ob odločitvi papeža, da se umakne iz zdravstvenih razlogov. "Če je sam papež po tehtnem premisleku prišel do zaključka, da nima več dovolj moči za opravljanje dolžnosti, si to zasluži moje največje spoštovanje," je dejala Merklova. Ob tem je poudarila, da Benedikt XVI. "je in ostaja eden največjih verskih mislecev naše dobe".

Italijanski premier Mario Monti je dejal, da ga je novica o papeževem odstopu zelo pretresla, na vprašanje, ali je bil o tem predhodno obveščen, pa je odgovoril nikalno. Kardinal in dekan kolegija kardinalov, pred tem pa dolga leta vatikanski državni tajnik Angelo Sodano je dejal, da je papeževa napoved prišla kot "strela z jasnega".

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je ob napovedi papeževega odstopa zapisal: "Globoko spoštujem odločitev papeža Benedikta CVI., še posebej ker ni v skladu s tradicijo. Njegov pontifikat je bil kratek, a zelo zahteven."

Francoski predsednik Francois Hollande je poudaril, da si odločitev papeža zasluži vse spoštovanje. "Nimam posebnega komentarja na to odločitev, ki je vredna spoštovanja in po kateri bo izvoljen nov papež," je novinarjem povedal Hollande.

"Benedikt XVI. zaslužen za tkanje vezi med religijami"
Vrhovni poglavar anglikanske cerke, canterburyški nadškof Justin Welby, je dejal, da je papeževo novico sprejel s težkim srcem, a s popolnim razumevanjem. "Popolnoma razumemo odločitev Benedikta XVI., da spusti breme položaja, ki ga je zasedal z veliko mero dostojanstva in poguma," je še dodal.

Britanski premier David Cameron je dejal, da je papež neumorno delal za krepitev odnosov med Veliko Britanijo in Svetim sedežem. "Njegovega obiska v Veliki Britaniji leta 2010 se spominjamo z velikim spoštovanjem in naklonjenostjo. Pogrešan bo kot duhovni vodja milijonov," je poudaril.

Na novico se je odzval tudi izraelski rabin Yona Metzger, ki je pohvalil papežev medverski dialog in dejal, da odnosi med Izraelom in Vatikanom še nikoli niso bili tako dobri. "V času njegove vladavine smo imeli najboljše odnose med Cerkvijo in glavnim rabinatom, zato upamo, da se bo tudi po njegovem umiku ta trend nadaljeval," je povedal Metzger. "Mislim, da je Benedikt XVI. izjemno zaslužen za tkanje vezi med krščanstvom, judovsko vero in islamom po vsem svetu," je še dodal.