Igor Druz je v pogovoru za BBC predstavil vizijo nove proruske države, ki bi temeljila na ruskem pravoslavju. Foto: MMC RTV SLO/BBC
Igor Druz je v pogovoru za BBC predstavil vizijo nove proruske države, ki bi temeljila na ruskem pravoslavju. Foto: MMC RTV SLO/BBC
Uporniški tank iz 2. svetovne vojne z napisom "Na Kijev"
Zadnji mesec so ukrajinske sile v ofenzivi, uporniki pa so izgubili že več kot tretjino ozemlja. V mestu Kramatorsk so tako zaplenili uporniška starodobna tanka iz 2. svetovne vojne z napisom "Na Kijev". Foto: Reuters
Mednarodni preiskovalci pri ostankih malezijskega letala MH17
Na kraju strmoglavljenja letala MH17 je bilo v soboto 70 preiskovalcev s psi za iskanje posmrtnih ostankov, kar je še vedno prioriteta. Foto: Reuters
Ukrajinska nadzorna točka v okolici Donecka
Ukrajinske sile obkoljujejo največji uporniški mesti, hkrati pa želijo separatistično ozemlje presekati na dvoje, tretji cilj pa je zasedba celotnega obmejnega področja z Rusijo. Foto: Reuters

Usmrtitve so bile nujne in so poslale pomemben signal preostalim uporniškim silam, ki se v regiji Doneck in Lugansk (po ukrajinsko Doneck in Luhansk) borijo proti Kijevu in ukrajinski vojski, je obrazložil Igor Druz, svetovalec vojaškega poveljnika upornikov Igorja Strelkova, ravno Druzu pa se pripisuje, da je glavni ideolog in usmerjevalec proruskega uporniškega gibanja.

S streljanji preprečili kaos
V neposrednem pogovoru za BBC je Igor Druz predstavil dogajanje, pogled in želeni razvoj v tako imenovani Ljudski republiki Doneck. "Ob več priložnostih, v času izrednega stanja, smo izvedli usmrtitve s streljanjem, da bi preprečili kaos. Posledično so naše sile, še zlasti tiste, ki so se umaknile iz Slavjanska, visoko disciplinirane," je priznal zunajsodne poboje Druz. Slavjansk je bil strateško pomembno in simbolno središče upora, a ga je prejšnji mesec po ostrih bojih in obkolitvi zavzela ukrajinska vojska.

Nelegitimna oblast kriva vojnih zločinov
Druz je obenem tudi odločno obtožil Kijev vojnih zločinov in pri tem označil nove oblasti za popolnoma nelegitimne. "Ti ljudje so prišli na oblast z umori in vojaškim udarom. Zdaj počnejo vojne zločine. Bombardirajo naša mesta. Granatirajo mesta in nato krivijo naše borce. Popoln nesmisel! Zakaj bi obstreljevali mesta pod našim nadzorom?" se je spraševal Druz in ob tem opozoril britanski medij, da je bilo med zadnjo ukrajinsko ofenzivo ubitih več sto civilistov.

Za državo kot branik pravoslavja
Svetovalec upornikov je uprl pogled tudi v prihodnost in predstavil cilje, za katere se bojujejo in prizadevajo. Iz obeh ljudskih republik naj bi zaživela država Nova Rusija. Druz je sebe opredelil za odločnega podpornika pravoslavnega krščanstva in ortodoksne morale ter družinskih vrednot. Ob tem je izpostavil odločno nasprotovanje homoseksualnosti, upa tudi na uzakonitev smrtne kazni za najhujše zločine. Uporniki naj bi se tako bojevali za ustanovitev socialno odgovorne države, ki bi branila krščanske vrednote.

Lugansk tako rekoč že obkoljen
Ukrajinske sile so na zahodnem in severnem obrobju milijonskega Donecka, še veliko slabše pa upornikom kaže v drugem središču Lugansku, ki je skorajda že povsem obkoljen. V mestu je zmanjkalo vode, elektrike, prekinjena je oskrba s hrano, pri tem pa je 420 tisoč prebivalcev tarča ukrajinskega obstreljevanja.

"Kar se dogaja v Lugansku danes ... to je prava vojna, ki je že vzela življenja več kot stotih mirnih meščanov. Mesto je na robu humanitarne katastrofe," svari urad uporniškega župana Sergija Kravčenka.

Nov dan iskanja ponesrečencev letala MH17
Strokovnjaki na mestu strmoglavljenja malezijskega potniškega letala MH17 na vzhodu Ukrajine s posebej izšolanimi psi nadaljujejo iskanje posmrtnih ostankov žrtev katastrofe.

Po navedbah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je na kraju tragedije 70 mednarodnih izvedencev. "To bo dolg dan. Intenzivno delo se osredotoča na iskanje posmrtnih ostankov žrtev," so sporočili prek spletnega družbenega omrežja Twitter.

Umik zaradi približevanja spopadov
Popoldne pa so iz Ovseja sporočili, da so se morali strokovnjaki zaradi bližnjih bojev umakniti z dela prizorišča strmoglavljenja, ki ga preiskujejo. Z razdalje okoli dveh kilometrov so slišali topovske strele, ki so se približevali. Streli so bili tako močni, da so se tla tresla, zato so se odločili za umik z dela območja, je pojasnil predstavnik Ovseja Alexander Hug. Dodal je, da je še prezgodaj za ocene, ali gre za kršitev prekinitve ognja, h kateri so se v bližini prizorišča strmoglavljenja zavezali separatisti in ukrajinske sile.

Moskva: Tihi umik prodaje orožja Kijevu
Rusko zunanje ministrstvo Evropski uniji očita dvojne standarde. EU naj bi namreč "na tiho" umaknil prepoved izvoza vojaške tehnologije in opreme v Ukrajino, medtem ko je uvedel sankcije proti ruskemu obrambnemu sektorju.
Prepoved izvoza orožja v Ukrajino je Svet EU-ja sprejel 20. februarja, ko je bil v Kijevu na oblasti predsednik Viktor Janukovič, režimske sile pa so se na trgu Majdan spopadale s proevropskimi protestniki. Zdaj je situacija zelo podobna, poudarjajo na ruskem zunanjem ministrstvu. Oblasti v Kijevu namreč vodijo ofenzivo na jugovzhodu države, a je EU dovolil dobavo vojaške opreme.
V petek so sicer začele veljati gospodarske sankcije Evropske unije proti Rusiji zaradi ravnanja Moskve v ukrajinski krizi. Sankcije obsegajo omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo.