V Južnoafriški republiki so se s shodom spomnili pokola v Sharpevillu leta 1960. Foto: Reuters
V Južnoafriški republiki so se s shodom spomnili pokola v Sharpevillu leta 1960. Foto: Reuters
Rene van der Linden
Predsedujoči Parlamentarni skupščini sveta Evrope je medije pozval k odgovornemu poročanju. Foto: EPA

Mednarodni dan proti rasizmu se vsako leto praznuje 21. marca v spomin na dogodke v Južnoafriški republiki leta 1960. Takrat je namreč policija streljala na udeležence miroljubnih protestov proti apartheidu in pri tem ubila 69 ljudi.

Poziv medijem
Predsedujoči Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Rene van der Linden je ob dnevu proti rasizmu pozval k poštenemu in uravnoteženemu poročanju o tematiki priseljevanja v medijih. Države je pozval, naj posebno pozornost posvetijo zakonodaji, ki vpliva na rasizem in nestrpnost v medijih. Za milijone ljudi po svetu predstavlja Evropa deželo človekovih pravic in priložnosti, a je realnost v večini primerov drugačna, saj oblasti pošiljajo priseljence nazaj domov, na delovnih mestih se pojavlja diskriminacija in lokalno prebivalstvo je pogosto nestrpno.

Evropa ima resno težavo
Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International poudarja, da sta rasizem in diskriminacija resni in močno razširjeni težavi v Evropski uniji. "Ob grožnjah verbalnih in fizičnih napadov obstajajo tudi druge ovire pri normalnem življenju nekaterih državljanov EU-ja. Nekateri ne morejo dobiti službe, najeti stanovanja ali pa se svobodno gibati - samo zato, ker imajo napačno barvo kože ali so napačne narodnosti," je opozoril vodja Evropske pisarne AI-ja Dick Oosting.

Slovenija ni izjema
Slovenska podružnica AI-ja je prav tako opozorila na prisotnost rasizma in diskriminacije tudi v slovenski družbi. Nato kaže tudi javnomnenjska raziskava Eurobarometer, ki je pokazala, da se velik del vprašanih v Sloveniji strinja o obstoju diskriminacije v slovenski družbi. "Številni organi, institucije in nevladne organizacije smo že večkrat opozorili, da diskriminacija obstaja, da se nestrpni govor širi in da je treba ukrepati. Zatiskanje oči vodi le še v večje težave, ker oblasti težav ne vidijo in ne odpravljajo," poudarjajo v AI-ju.