Jingluk Šinavatra se je vsem zahvalila za podporo, a posvarila, da je treba počakati na uradne izide. Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra se je vsem zahvalila za podporo, a posvarila, da je treba počakati na uradne izide. Foto: Reuters
Volišče
Za 500 mest v spodnjem domu parlamenta se je potegovalo več kot 40 strank s 3.832 kandidati. Foto: Reuters
Volitve na Tajskem

Puea Thai (Za Tajce) je po polovici preštetih glasov prejela 249 izmed 500 parlamentarnih sedežev, vladajoča Demokratska stranka trenutnega premierja Abhisita Vedžadžive pa naj bi odnesla 168 sedežev. Vzporedne volitve so napovedovale še prepričljivejšo zmago.

Če bodo ti izidi ostali nespremenjeni, bo Puea Thai lahko vladala brez koalicijskih partnerjev, nova premierka pa bo postala 44-letna Jingluk Šinavatra, sestra nekdanjega premierja. S tem je Tajska dobila tudi prvo žensko na čelu vlade v zgodovini države. Abhisit se je namreč že oglasil, priznal poraz in dejal, da bo njegova stranka v parlamentu predstavljala "konstruktivno opozicijo".

Vojska vedno pomemben dejavnik
Volitve, na katerih je 47 milijonov Tajcev odločalo o prihodnosti monarhije, ki je znova na razpotju, sicer po mnenju strokovnjakov državi še ne bodo prinesle politične stabilnosti. Gre za 26. splošne volitve od leta 1932, ko je bila na Tajskem odpravljena absolutna monarhija, po napovedih pa se je glavni boj bil med Demokratsko stranko, ki predstavlja interese elite, in stranko Puea Thai, reinkarnacijo stranke Thai Rak Thai, ki jo dejansko vodi Taksin.

Pomembno vlogo pri volitvah je igrala tudi vojska, ki je v zadnjih 79 letih izvedla 18 državnih udarov, zadnjega septembra 2006, ko je bil strmoglavljen Taksin. Poveljnik vojske, general Prajut Čan-Oča je v televizijskem nastopu Tajce pozval, naj glasujejo za "dobre ljudi" in za "institucijo", s čimer je imel v mislih monarhijo.

Javnomnenjske raziskave stranki Puea Thai zmago napovedujejo tudi v Bangkoku, kjer je že na zadnjih volitvah leta 2007 dobila 27 izmed 33 sedežev. Tokrat se ji menda obeta največ 11 sedežev.

Stanje še vedno ni povsem mirno
Volitve so pomenile tudi prvi večji preizkus za vlado, potem ko so množični protesti opozicijskih protestnikov v rdečih majicah lani paralizirali Bangkok in sprožili odgovor vojske, ki je zahteval 90 življenj.

Po državi je bilo na voliščih nameščenih več kot 170.000 policistov, da bi preprečili morebitno nasilje. Več držav, med njimi Avstralija, Velika Britanija in Japonska, so svoje državljane opozorile, naj se izogibajo političnih zborovanj.

Volitve na Tajskem