Zmaga na nedeljskih volitvah se obeta sestri nekdanjega premierja Yingluk Šinavatri, ki pa bo morala za prevzem oblasti najverjetneje sestaviti raznoliko koalicijo. Foto: Reuters
Zmaga na nedeljskih volitvah se obeta sestri nekdanjega premierja Yingluk Šinavatri, ki pa bo morala za prevzem oblasti najverjetneje sestaviti raznoliko koalicijo. Foto: Reuters
Yingluk Šinavatra
Elita se boji maščevanja "rdečih srajc", ki so pripadniki revnejših slojev, ki od silovitega vzpona Tajske niso imeli veliko. Foto: Reuters
Tajska, Kambodža, svetišče Preah Vihear
Poznavalci Jugovzhodne Azije menijo, da je premier Abhisit spretno izrabljal incidente ob meji s Kambodžo za utrjevanje navezanosti vojske na Demokratsko stranko. Foto: EPA

Na 26. splošnih volitvah od leta 1932, ko je bila na Tajskem odpravljena absolutna monarhija, se bo glavni boj bil med vladajočo Demokratsko stranko, ki predstavlja interese elite, in stranko Pheu Thai, reinkarnacijo stranke Thai Rak Thai, ki jo dejansko vodi nekdanji premier Taksin Šinvatra. Stranko Za Tajce vodi Taksinova sestra Jingluk Šinavatra, ki bo skušala poraziti premierja Abhisita Vedžadživa.

Vojska odkrito na strani Abhisita
Pomembno vlogo pri volitvah ima tudi vojska, ki je v zadnjih 79 letih izvedla 18 državnih udarov, zadnjega septembra 2006, ko je bil strmoglavljen Taksin. Poveljnik vojske, general Prajuth Čan Oča je v televizijskem nastopu Tajce pozval, naj glasujejo za "dobre ljudi" in za "institucijo", s čimer je imel v mislih monarhijo.

"Volitve 3. julija nam bodo pravzaprav povedale, ali smo bolj podobni monarhiji ali demokraciji," meni politolog z univerze Chulalongkorn, Thitinan Pongsudhirak. "General Prayuth je vpletel monarhijo v volitve, s tem ko je ljudem dejal, naj glasujejo za 'dobre ljudi'," je pojasnil.

Demokratom grozi izguba glavnega mesta
Na severovzhodu Tajske, najrevnejšem delu države, ki velja za utrdbo stranke Pheu Thai, so nasvet vojske vzeli kot izzivanje. "To je bil znak, da podpira demokrate, toda kaj se bo zgodilo, če izgubijo?" se sprašuje profesor sociologije s tamkajšnje univerze Khon Kaen, Buapan Promphaping. "To bi bila katastrofa tudi za vojsko," dodaja.

Zelo verjetno je, da demokrati v nedeljo ne bodo osvojili največ sedežev. Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da Pheu Thai vodi pred Demokratsko stranko, tudi v Bangkoku, kjer je ta na zadnjih volitvah leta 2007 dobila 27 od 33 sedežev. Tokrat bodo srečni, če jih bodo osvojili 11, priznavajo v vodstvu stranke.

Zadnji shod na mestu poboja "rdečesrajčnikov"
Vodja demokratov, 46-letni premier Abhisit Vedžajiva, je zadnje tedne predvolilne kampanje trdo delal, da bi ohranil strankin primat v prestolnici. Na četrtkovem predvolilnem shodu na ulici Ratchaprason v središču mesta, kjer so lani potekali šest tednov trajajoči protivladni protesti, je za nemire, v katerih je bilo ubitih 92 ljudi, neposredno okrivil Thaksina.

Demonstracije, na katerih so protestniki v rdečih majicah zahtevali razpustitev parlamenta in predčasne volitve, so izbruhnile nekaj tednov za tem, ko je vrhovno sodišče Thaksinovi družini po obsodbi nekdanjega premierja zaradi zlorabe položaja zaseglo 46 milijard bahtov (dobra milijarda evrov) premoženja.

Nekdanji premier si želi domov
"Thaksinu ni uspelo priti na oblast z neustavnimi sredstvi. Zdaj poskuša znova pod krinko demokracije," je dejal Abhisit. Zatrdil je, da je glavni cilj stranke Pheu Thai doseči pomilostitev Thaksina, ki je bil v odsotnosti obsojen na dve leti zapora zaradi korupcije.

61-letni Thaksin, ki od sredine leta 2008 živi v tujini, je nakazal, da bi se do decembra rad vrnil v domovino. Želja bi se mu lahko uresničila, če bo na premierski položaj izvoljena njegova najmlajša sestra Jingluck, ki jo je nominirala stranka Pheu Thai. Glede na tesne sorodstvene vezi je malo verjetno, da bo politično povsem neizkušena 44-letnica delovala neodvisno od brata, če bo postala prva ženska na premierskem položaju v tajski zgodovini.

Kako do večine v parlamentu?
Zmaga stranke Pheu Thai ni vnaprej zagotovljena, tudi če bo osvojila največ sedežev. Za vodenje vlade potrebuje najmanj 250 sedežev v 500-članskem parlamentu. Če bo dobila največ sedežev, a ne bo imela večine, bo lahko prva poskusila sestaviti koalicijo. Če ji to ne bo uspelo, bodo priložnost dobili demokrati, ki bodo verjetno druga največja stranka. Ključno vlogo pri tem, katera stranka bo vodila naslednjo vlado, bodo igrale manjše stranke.