Z njimi si Tajvan želi okrepiti svoje zmogljivosti zračne obrambe pred naraščajočimi grožnjami Kitajske, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ameriške letalske sile so v sredo sporočile, da bo prvo od njihovih naprednih bojnih letal, ki naj bi jih za Tajvan izdelalo podjetje Lockheed Martin, tovarno zapustilo šele v tretjem četrtletju leta 2024 namesto v prvotno predvidenem četrtem četrtletju leta 2023.

Obrambni minister je pojasnil, da zamude nastajajo predvsem zaradi težav pri pregledu in nadgradnji programske opreme za nadzor letenja. Vseeno pa je zatrdil, da bo vseh 66 bojnih letal dobavljenih v dogovorjenem času, in sicer do leta 2026.

Tajpej si trenutno prizadeva nadgraditi svojo floto 141 lovcev F-16A/B v lovce F-16V block 20. Ko bo dobava 66 ameriških lovcev F-16V block 70 končana, pa bo Tajvan imel več kot 200 letal F-16V četrte generacije, s katerimi bo znatno okrepil zmogljivosti zračne obrambe pred naraščajočimi grožnjami Kitajske.

Tajvan ima lastno vlado od leta 1949, a Kitajska vztraja, da gre za del njenega ozemlja. Washington uradno sicer priznava načelo ene Kitajske, ki ga zagovarja Peking, vendar so ZDA med najvidnejšimi mednarodnimi podporniki Tajvana pri prizadevanjih za pravico do samoodločanja, oblastem na otoku pa med drugim zagotavljajo tudi obsežno finančno in vojaško pomoč.