"Zakon proti vmešavanju ni proti normalnim izmenjavam (s Kitajsko)," je ob podpisu dejala predsednica. Caj Ingven je po sprejetju dokumenta v parlamentu pretekli mesec pojasnila, da je zakon namenjen okrepitvi tajvanske demokracije in svobode ter uperjen proti vmešavanju iz tujine.

Novoizvoljena tajvanska predsednica Caj Ingven je Kitajski sporočila, naj brzda apetite po Tajvanu. Foto: Reuters
Novoizvoljena tajvanska predsednica Caj Ingven je Kitajski sporočila, naj brzda apetite po Tajvanu. Foto: Reuters

Zakon za kazniva dejanja, za katerimi stojijo tuje sovražne sile, kot so vmešavanje v volitve in nezakonite politične donacije, predvideva do pet let zaporne kazni ali denarno kazen v vrednosti do 10 milijonov tajvanskih dolarjev (300.000 evrov).

Odločno stališče do Pekinga Caj Ingven pomagalo do zmage
Caj Ingven je zakon podpisala le nekaj dni po prepričljivi zmagi na sobotnih predsedniških volitvah, h kateri sta pripomogla njeno odločno stališče do Pekinga in protikitajsko razpoloženje v tajvanski javnosti. "Kitajska vlada bi morala poskusiti razumeti voljo in mnenje tajvanskega ljudstva na volitvah ter preučiti svojo obstoječo politiko (do Tajvana)," je dejala Caj Ingven.

Peking je njeni Demokratski napredni stranki (DPP) očital, da poskuša iz novega zakona potegniti politične in volilne koristi. Ob tem je opozoril, da bo zakon spodkopal izmenjave prek Tajvanske ožine.

Kitajsko vmešavanje je bila ena glavnih tem kampanje pred sobotnimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami. Caj Ingven je v novoletnem nagovoru opozorila, da mora Tajvan pozorno spremljati kitajsko vmešavanje, ki vnaša razdor v tajvansko družbo.

Caj Ingven: Ni nam treba razglasiti neodvisnosti, smo že neodvisna država
Tajvan ima svojo vlado od leta 1949, ko so se tja po porazu proti komunistom v državljanski vojni zatekli kitajski nacionalisti. Peking ima demokratični otok za del svojega ozemlja in grozi z uporabo sile, če bi se odločil za neodvisnost. "Ni nam treba razglasiti neodvisne države, saj smo že neodvisna država," je v pogovoru za BBC dejala Caj Ingven.