Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Izidi volitev niso bili takšni, kot smo pričakovali. Prevzemam vso odgovornost, zato odstopam s položaja predsednice DPP-ja," je dejala na novinarski konferenci. Poudarila je, da zdaj ni časa za žalost in da Tajvan nima prostora za oklevanje ob trenutnih mednarodnih razmerah in prihodnjih izzivih.

V Tajvanu so danes potekale lokalne volitve, kjer so volivci oddali glasove za 21 županov in okrožnih sodnikov ter več kot 11.000 lokalnih svetnikov in uradnikov. V ospredju kampanje za lokalne volitve so bile tematike od kakovosti zraka, infrastrukture, industrijskega razvoja do plač, socialnega varstva in izobraževanja.

Vladajoča stranka DPP je na volitvah slavila le v petih mestih in okrožjih, opozicijska Kitajska nacionalna stranka (KMT) pa v 13 mestih in okrožjih, tudi v glavnem mestu Tajpej.

Opozicijski KMT je, ko je bil na oblasti, ohranjal tesnejše vezi s Kitajsko. Vodstvo stranke je ob razglasitvi zmage obljubilo, da si bo prizadevalo za ohranitev miru v regiji. "Nesebično se bomo posvetili tajvanskemu ljudstvu, da bo KMT imel možnost zmagati na predsedniških volitvah leta 2024," je po volitvah dejal predsednik stranke Eric Ču.

S položaja vodje stranke odstopila tajvanska predsednica