Na kol nataknjena maska s podobo nekdanjega premiera. Foto: EPA
Na kol nataknjena maska s podobo nekdanjega premiera. Foto: EPA

Tajska vlada namreč Taksinu Šinavatri očita, da je spodbujal nasilne proteste svojih privržencev, t. i. rdečesrajčnikov.
Sodišče je na zaslišanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, odločilo, da obstajajo zadostni dokazi proti Šinavatri za izdajo zapornega naloga.
Zdaj je naloga generalnega tožilca, da zaporni nalog izvrši, je pojasnil namestnik vodje oddelka za posebne preiskave Naras Savestanan, ki preiskuje nasilje med protivladnimi protesti. Kot je še povedal, je sodišču posredoval dokaze o tem, da je imel nekdanji premier v nemirih "usklajevalno vlogo".

Po pomoč v Črno goro
Dolgotrajni množični protesti rdečesrajčnikov, ki so se končali prejšnji teden ob posredovanju vojske, so se večkrat sprevrgli v nasilje, pri čemer je bilo od sredine marca ubitih 88 ljudi. Taksin Šinavatra, čigar vrnitev zahtevajo rdečesrajčniki, je bil odstavljen v mirnem vojaškem udaru leta 2006.
Da bi se izognil aretaciji zaradi korupcije, je pobegnil v tujino. Kot državljan Črne gore se večkrat zadržuje v tej državi. Bangkok si prizadeva za njegovo izročitev in zamrznitev njegovega velikega premoženja.

Na Tajskem so danes še za štiri noči podaljšali policijsko uro, ki od prejšnjega tedna velja v prestolnici Bangkok in 23 drugih pokrajinah. Policijska ura traja od polnoči do 4. ure zjutraj. Vlada jo je razglasila, potem ko so številni privrženci Taksina Šinavatre, ki jih je pretekli teden razburilo posredovanje vojske proti protestnikom, zanetili vrsto požarov.