Tajski vojak počiva v zapuščenem oporišču protestnikov. V središču mesta so sicer šole in vladne ustanove zaprte, vlaki pa ne vozijo. Foto: Reuters
Tajski vojak počiva v zapuščenem oporišču protestnikov. V središču mesta so sicer šole in vladne ustanove zaprte, vlaki pa ne vozijo. Foto: Reuters
Tajska
Vojska se bori proti pisani koaliciji protestnikov, ki jo sestavljajo levičarski aktivisti, zagovorniki demokracije in vaški privrženci Taksina. Foto: Reuters

Tajska vojska je zjutraj krenila proti barikadam, da bi protestnikom zadala odločilni udarec. Po nekaj urah jim je to, kot kaže, uspelo, saj so protestnike razgnali, sedem njihovih voditeljev pa aretirali. Vodja "rdečesrajčnikov" Natavut Saikua se je opravičil in dejal, da so naredili vse, kar je bilo mogoče, in da so obupani, a se predajajo, saj ne želijo novih žrtev.

A vsi protestniki sporočila svojih vodij ne upoštevajo in se borijo naprej. V mestu Khon Keon so zažgali dve mestni hiši, v Bangkoku pa gorita borza in veliko nakupovalno središče.

V današnjih spopadih je umrlo najmanj pet ljudi, med njimi tudi italijanski novinar, več kot 50 ljudi je ranjenih. Vojska je sporočila, da je ofenzivo končala in da je položaj trdno v njenih rokah.

Vojska: Uspešni smo
Tajska vojska je pred tem že zatrdila, da je prevzela nadzor nad območjem, ki leži južno od poslovnega predela mesta, v katerem je okoli 3.000 protestnikov, med katerimi so tudi ženske in otroci, vztrajalo že od konca marca. Tanki, orožje in solzivec naj bi nekaj sto "rdečesrajčnikov" prestrašili, tako da so so pobegnili.

Protestniki so se branili z zažiganjem barikad iz gum in bambusov, da bi jih gost dim obvaroval pred oboroženo vojsko, ki je protestnike, ki večinoma prihajajo iz vasi ali pa sodijo v nižji sloj prebivalstva, pozivala, naj se umaknejo iz svojih "okopov".

"Ne umaknem se, tudi če umrem"
Vojaška ofenziva se je začela dan zatem, ko so v vodo padla pogajanja, s katerimi so želeli končati krvavo petdnevno ulično nasilje, v katerem je od četrtka umrlo 39 ljudi, več kot 300 pa je bilo ranjenih. A "rdečesrajčniki" so vztrajali: "Niti slučajno se ne bom umaknil od tukaj," je dejal neki protestnik iz vasi, medtem ko je pripravljal doma izdelano raketo. "Sem sem prišel zato, da se borim za boljšo Tajsko. Ni mi mar, če umrem za državo." Na drugi strani pa se tudi vojska zaveda, da je napočil čas za konec krize. "Danes je dan D," je tako dejal eden izmed vojakov.

Vodje protestnikov so somišljenike pozvali, naj jih med rožljanjem vojske ne zgrabi panika in naj ne vlamljajo v zgradbe. "Ne smemo začenjati nasilja. Ostati moramo skupaj in se skupaj bojevati," je dejal eden izmed vodij Natavut Saikua.

Manj turistov, manj denarja
Dogajanje v Bangkoku pa mnoge skrbi tudi zato, ker bi lahko podžgalo nasilje tudi v drugih delih prestolnice in drugod po državi. V sredo sta tako zagoreli dve stavbi v predmestju Bangkoka.

Protestniki podpirajo leta 2006 odstavljenega premierja Taksina Šinavatro in obtožujejo trenutnega premierja Vedžadživo, da je na oblast po volitvah leta 2008 prišel s pomočjo zvez.

Nasilje v Bangkoku, ki je sicer priljubljena turistična točka, je od sredine marca zahtevalo skoraj 70 življenj, ranjenih pa je bilo 1.700 ljudi.