Correa na čelu Ekvadorja bo nov trn v peti Washingtonu. Foto: Reuters
Correa na čelu Ekvadorja bo nov trn v peti Washingtonu. Foto: Reuters

Correa je že ob izvolitvi napovedal, da se bo v skladu z željami državljanov posvetil prenovi ustave, za kar je napovedal tudi sklic ustavodajne skupščine. Napovedal je ponovna pogajanja o državnem dolgu, spremembe v trgovini z nafto in ponovno zaprositev za članstvo v Organizaciji držav izvoznic nafte (Opec), ki jo je Ekvador zapustil leta 1992.

Napovedal je oster boj proti korupciji in obljubil, da bo spodbujal vračanje priseljencev v državo. "Vrača se domovina, vračajo se službe in vrača se pravica," je ob zaprisegi povedal Correa.

Izvolitev Coree - nov udarec Washingtonu
Correa je še eden izmed latinskoameriških voditeljev, ki odkrito nasprotuje politiki Georgea Busha. Tudi on ni navdušen nad prostotrgovinskim sporazumom z ZDA, kot znak nasprotovanja pa je na ekvadorski obali Tihega oceana že zavrnil podaljšanje najema ameriškemu vojaškemu oporišču.

Slovesnosti ob zaprisegi se je udeležilo več tujih predstavnikov, med njimi tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, velik zaveznik Corree, venezuelski predsednik Hugo Chavez, brazilski predsednik Luiz Inacio Lula Da Silva, čilenska predsednika Michelle Bachelet in bolivijski predsednik Evo Morales.