Talibani so se na oblast v Afganistanu vrnili avgusta 2021. Foto: Reuters
Talibani so se na oblast v Afganistanu vrnili avgusta 2021. Foto: Reuters

"Talibani so Mašala v četrtek neusmiljeno pretepli in pridržali, čeprav ni storil nobenega kaznivega dejanja. Še vedno je v priporu in ne vemo, kje ga zadržujejo," je povedal njegov asistent Fazli.

Profesor je decembra dvignil veliko prahu, ko je na televiziji na koščke raztrgal svoja potrdila o pridobljeni izobrazbi in s tem protestiral proti odloku o ukinitvi visokošolskega izobraževanja za ženske.

V zadnjih dneh so lokalni mediji še poročali, da je več dni po ulicah Kabula vozil pisan voziček in mimoidočim delil knjige, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegovo aretacijo je potrdil tudi talibanski uradnik z ministrstva za informacije in kulturo Abdul Hak Hamad, ki je sporočil, da je obtožen poskusa škodovanja talibanski vladi. "Profesor Mašal že nekaj časa izvaja provokativna dejanja proti vladi," je še dodal.

Mašal, nekdanji novinar, je vodil zasebno univerzo v Kabulu, na kateri je 450 študentk študiralo novinarstvo, ekonomijo in računalništvo. Vse te predmete pa se žensk po mnenju talibanskega režima ne sme več poučevati.

Ko so talibani decembra ženskam prepovedali univerzitetno izobraževanje, je profesor zaprl svojo univerzo in dejal, da je izobraževanje na voljo vsem ali nikomur. "Dvigujem svoj glas. Podpiram svoje sestre. Moj protest se bo nadaljeval, tudi če me bo stal življenja," je takrat poudaril in moške pozval k protestom proti tovrstnim omejitvam talibanske vlade.

Odkar so se avgusta 2021 na oblast v Afganistanu vrnili talibani, ženske izrivajo iz javnega življenja ter državnih služb in jim jemljejo težko priborjene pravice. Decembra so ženskam prepovedali univerzitetno izobraževanje, pred tem pa so ukinili srednješolsko izobraževanje za dekleta.

Poleg tega ženske v Afganistanu ne smejo potovati brez moškega sorodnika, v javnosti se morajo pokrivati, prepovedano pa jim je tudi obiskovati parke, telovadnice in javna kopališča.