Talibani so konec leta zaprosili za srečanje s posebnim odposlancem Združenih narodov. Foto: EPA
Talibani so konec leta zaprosili za srečanje s posebnim odposlancem Združenih narodov. Foto: EPA
Hamid Karzaj
Hamid Karzaj ima po spornih predsedniških volitvah le šibko podporo, kar naj bi bil tudi eden izmed vzrokov za mirovno ponudbo. Foto: EPA

Združeni narodi so uradno potrdili, da se je njihov posebni odposlanec Kai Eide 8. janaurja v Dubaju srečal s predstavniki talibanov, potem ko so ti zaprosili za začetek pogovorov. Kai Eide je predtem zanikal, da bi se na omenjeni datum srečal s talibani, medtem ko drugih datumov ni želel komentirati.

"Voditelji talibanov bodo premislili o ponudbi afganistanskega predsednika in se bodo o tem odločili že v kratkem," je po četrtkovi ponudbi iz Londona povedal predstavnik sil, ki se proti zahodnim silam in novi afganistanski vojski bojujejo že vse od strmoglavljenja talibanskega režima pred dobrimi osmimi leti.

Prvi znaki popuščanja obeh strani
Karzaj je na mednarodni konferenci o Afganistanu v prestolnici Velike Britanije ponudil roko sprave vsem, ki niso člani teroristične mreže Al Kaida ali drugih terorističnih organizacij. Talibane je predsednik izrecno povabil na tradicionalno plemensko skupščino "loja džirgo".

V preteklosti so talibani zatrjevali, da se lahko mirovna pogajanja s trenutno afganistansko vlado lahko začnejo šele po popolnem umiku tujih sil. Po predvidevanjih talibani za pravi začetek mirovnega procesa zahtevajo izpustitev ujetih vojakov. Analitiki predvidevajo, da uporniška stan ne bo zadovoljna z majhnimi popuščani vladne strani, saj prevladuje občutek, da se izid dolgotrajne vojne nagiba na stran talibanov.

Nov napad v Helmandu
Medtem je prišlo v Helmandu do večjega samomorilskega napada. V mestu je hkrati na treh različnih mestih napadlo sedem talibanov. Pokrajina Helmand je prizorišče najhujših bojev med silami Nata in talibani. Trenutno je v mestu in okolici približno 20 tisoč vojakov, polovica Američanov in polovica Britancev. Že predtem so helikopterji po mestu lovili uporniškega ostrostrelca.

Skupno je v Afganistanu nastanjenih 110 tisoč vojakov, od tega je kar 70 tisoč Američanov. Novembra je ameriški predsednik Barack Obama napovedal dodatne okrepitve sil, ki si želijo zasukati potek vojne. V letu 2009 so uporniške sile ubile rekordno število tujih vojakov in civilistov.